Roditeljstvo

Mame i bebe: Ima neka tajna veza

Beba oseti raspoloženje svoje majke čak i kada je još u stomaku, majka prepoznaje miris svoje bebe među drugom decom
Vaše dete & vi
20:42h
Mame i bebe: Ima neka tajna veza

Majke mogu da prepoznaju miris svoje bebe među drugom decom, samo nekoliko dana posle porođaja, tvrde japanski naučnici.

Roditelji takođe mogu da uoče i sličnost između mirisa svoje bebe i drugih članova porodice. Iako se tačno ne zna izvor mirisnih signala, pretpostavlja se da su u pitanju lojne žljezde, pre svega na glavi i licu, koje su kod novorođenčadi naročito aktivne.

Na specifičan miris utiče i ono što beba jede, pa se kod dojenih beba intenzivnije oseća mleko.

Istraživanja pokazuju da bebu možete navići na zdravu ishranu i pre nego što se rodi. Sećanje na ukuse koje je majka jela tokom trudnoće zaslužno je za formiranje navika u ishrani kasnije u životu. Zato je važno da se trudnice hrane zdravo i raznovrsno, tako da se beba navikava na različite arome na vreme, pre nego što se rodi, a sa tom praksom trebalo bi da nastaviti i tokom dojenja.

Beba takođe zna kako je mama raspoložena i pre nego što se rodi, tvrde naučnici koji su sproveli istraživanje da bi utvrdili da li bebe mogu da "pročitaju" mamino raspoloženje dok su u stomaku.

Trudnicama u poslednjem tromesečju prikazani su inserti sa veselim i tužnim scenama iz filmova, a pokreti beba praćeni su ultrazvukom. Ispostavilo se da su bebe tokom zabavnih scena bile aktivnije, i mahale rukama, dok bi se tokom tužnih delova potpuno primirile.

Dakle, dok ste u drugom stanju, birajte društvo i trudite se da izbegavate stresne situacije, jer bebe definitivno znaju više nego što mi pretpostavljamo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs