Jako je važno

Roditelji, čitajte deci! Bajke, priče i kuhinjski recepti pomažu u razvoju deteta!

Kad je reč o pričanju, detetu je sigurno to zabavnije, jer roditelji menjaju intonacije u glasu. Takođe, time je uključeno i više pokazivanje osećaja

Vaše dete & vi
Autor:
Roditelji, čitajte deci! Bajke, priče i kuhinjski recepti pomažu u razvoju deteta!
Foto: Shutterstock

Od malena znamo koliko je slušanje roditelja dok su nam pričali bajke bilo važno za nas. Ne samo da je vrlo zabavno, nego je i poučno za decu. Pričanjem ili čitanjem bajki pomažemo boljem razvoju deteta i olakšavamo mu snalaženje kod izražavanja osećaja i sastavljanja rečenica.

Kad je reč o pričanju, detetu je sigurno to zabavnije, jer roditelji menjaju intonacije u glasu. Takođe, time je uključeno i više pokazivanje osećaja. Prilikom pričanja se prave grimase, mimika lica je vidljiva. Dete to prepoznaje i vrlo lagano prihvata.

Pre spavanja ili igranja, roditelj nema svaki put mnogo priča na pameti. Zato u tom slučaju odlično mogu da posluže slikovnice ili online priče za decu. Dete se tako više koncentriše na slike dok vi ne treba previše da pričate. Koncentracijom na sličice, detetu se bolje razvija mašta i kreativnost.

Važno je razgovarati s detetom kako biste znali šta više voli između toga i šta ga najviše raduje. Slikovnicu treba držati tako da dete može aktivno da učestvuje i sve pravilno da vidi dok mu pričate i objašnjavate.

Bakini saveti za moderne mame: Šta ste dobile trkom da budete najbolje? Uživajte u svojoj deci!

foto: Shutterstock

Ako imate manje dete, najbolje je da kupite slikovnicu sa većim formatom kako bi dete bolje uočilo sliku. Takođe, vaše raspoloženje je lančano. Zato je bitno da budete pozitivno raspoloženi tokom čitanja, jer se to sve prenosi na vaše dete.

Ako dete traži da mu se ista priča čita svakodnevno, to i uradite. Ponavljanjem možete detetu zaista pomoći uključujući ga u razgovor i objašnjavanjima koja će doprineti nekim drugim aktivnostima poput crtanja, pisanja ili igre rečima.

Detetu valja čitati i neke druge korisne materijale koji će učiniti razvoj i izražavanje boljim. To se odnosi na kuhinjske recepte, pesme, pisma ili dečje časopise.

Čitajući detetu kuhinjski recept, postoji velika verovatnoća da ćete mu podstaći volju za pravljenjem kolača ili neke druge poslastice koja će vaše i detetovo druženje učiniti lepšim, zabavnijim i edukativnijim.

Izvor: zanosna.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs