obavezno pročitajte

Drugarice sklopile pakt: Ako se ovako budem ponašala kada budem bila svekrva, ošamari me!

Autorka Kristen Mae je sa svojim prijateljicama razvila listu pravila kako ne smeju da se ponašaju jednog dana kada postanu svekrve. Ako se budu tako ponašale - zaslužuju udarac u lice i obećale su jedna drugoj da će to zaista učiniti

Vaše dete & vi 12.02.2018. - 14:13h Autor: klokanica.hr
Foto: Shutterstock

Kristen Mae je poznati pisac i autorka romana "Red Water" i "Beyond the Break", sa svojim prijateljicama napravila je zanimljiv dogovor. Napravile su spisak pravila za ponašanje kada jednog dana budu svekrve pa su obećale da bi zbog svojih groznih ponašanja jednog dana mogle da dobiju šamar od svojih prijateljica. Stvorile su ovaj pakt jer su godinama posmatrale odnose u svojoj porodici, tj. obrasce koje nikako ne žele da ponavljaju kada se njihove sinovi ožene. Zbog ovih 15 ponašanja svaka svekrva zaista zaslužuje šamar, smatra Kristen.

1. Traži od sina da je stavi ispred svoje žene

 

Jednom kad se moj sin oženi, njegova žena je na prvom mestu. Već se emotivno pripremam to. Zahtevam da me udarite u lice ako svog sina stavim u poziciju da mora da bira između svoje žene i mene. Bolje bi mu bilo je da nju voli najviše, jer će ona biti majka njegove dece. Tako stoje stvari.

2. Traži da unuci kriju tajne od mame i tate

 

Roditelji su vladari. Ne postoji stvar kao privilegovan odnos baka - unuk, osim ako to nisu odredili roditelji, a oni su glavni. Uvek. Nema menjanja tog pravila. Molim vas, nemojte da dopustite da razljutite svoju snaju i izgubite vreme koje možete da provedete sa unucima zbog "glupe" zabranjene kesice s bombonima.

 

3. Pokušava da posreduje u njihovom braku

 

Svekvre vole da dele savete mladom bračnom paru. Ako me uhvatite da pokušavam da se uključim u svađu između sina i njegove žene, snažno me opomenite.

 

4. Ako počnem da preuređujem snajinu kuću

 

Jasno je da šoljice za kafu treba da budu u ormariću iznad šoreta. Međutim, to nije moja kuća pa neću ja da odlučujem gde šoljice treba da  stoje. Ako me vidite kako reorganizujem njenu kuhinju ili bilo koju sobu u stanu, udarite me i to jako.

5. Slaže njihov veš bez dopuštenja

 

Postoji nešto slatko i velikodušno oko pružanja pomoći za koju vas niko nije zamolio. Ali, to su nisu one poput slaganja donjeg veša. Zavežite me ako bez dogovora počnem da slažem tange svoje snaje.

 

6. Kupuje odeću sinovoj ženi koju ona voli da nosi

 

Odeća koja očigledno nije stil moje snaje, ali ja očigledno imam neku jezivu želju da je pretvorim u sebe, jer ako moj sin voli ženu koja se oblači poput mene onda me i dalje voli. Ne. Udavite me, ako pokušam da uradim nešto tako.

 

7. Misli da je njen sin savršen

 

Često poznata kao rečenica: "Moja snaja je uvek kriva". Za ovakvo ponašanje nema opravdanja.

8. Misli da je njena snaja uvek u pravu

 

To bi moglo da bude još gore nego razmišljanje da je moj sin savršen, jer bi moglo da dođe do velikog razočaranja kada moja snaja pogreši i pokaže svoju ljudsku stranu. Traka sa kojom ćete me zalepiti biće odlična za ovakvo ponašanje.

9. Ulazi u spavaću sobu bez kucanja

 

Mnoge svekrve misle da je dovoljno da lagano pokucaju pre nego što uđu u spavaću sobu ili kupatilo. Pogrešno. Mogu samo da se nadam da ću ako na ovakav način uđem u njihovu privatnost naići na njihove gole pozadine - samo da bih se dovoljno preplašila i da mi nikad više ne padne na pamet ponovo da učinim tako nešto. Ulazak u nečiji privatni prostor bez dopuštenja je zabranjen. Psihološka trauma je veća kazna od psihičke torture u ovom slučaju, zar ne?

10. Ponudi neželjen savet

 

Molim, molim gurnite me niz stepenice ako počnem svojoj snaji da dajem neželjenu pomoć. I posle, dok se oporavljam u bolnici, podsetite me da niko, baš niko ne voli savete kada ih ne traži, posebno žene.

11. Dolazi u nenajavljene kućne posete

 

Ova situacija može biti jako neprijatna kada su ljudi u žurbi. Molim vas, ako zaboravim na pristojnost i počnem da se pojavljujem na njihovom kućnom pragu kao da mi je ona najbolja prijateljica - pređite biciklom nekoliko puta preko mene.

12. Kritikuje snajino kuvanje

 

To uključuje i objašnjavanje koliko sos treba da bude ljut ili dodavanje bibera i soli u supu koja je moja snaja kuvala celi dan. Kuvala je kako ona voli. Ona misli da je ukus dobar. I radila je puno, i čak ako nije priznala, želi da me zadivi. Ako počnem da lupetam te gluposti s velikim osmehom na licu, naterajte me da hodam bosa preko Lego kockica svojih unuka.

13. Očekuje da njen sin posreduje u sporu između snaje i nje

 

Jednostavno ne. Ne, to se ne radi. Izvucite tiganj i dobro me udarite.

14. Ponaša se pasivno-agresivno

 

Koja žena ne voli sitna "spuštanja" tokom društvenog sukoba sa svojom snajom? Znam, to je jako sočno. Ali ovakvo ponašanje je nedopustivo. Ako me ulovite da se ponašam na tako neprikladan način, daću vam čekić da me dobro udarite.

15. Upoređuje se sa snajinim roditeljima

 

Možda ja verujem da moj sin i ona vole vole da provode vreme sa njenim roditeljima. Možda imaju bolji društveni status, više novca, bolje obrazovanje, veću kuću ili zdravije porodične odnose. Ako bilo šta od toga spomenem pred njima, molim vas... učinite već znate šta.

Na kraju zanimljive i zabavne liste, duhovita autorka naglašava da ove situacije i pravila vrede za sve odnose.

 

"Ove situacije su sto puta teže kada se stave i kontekst svekrva - snaja. Ne znam zašto ovakva ponašanja prevladavaju u starijoj, navodno mudrijoj generaciji, ali znam da ću ovaj spisak čuvati da se moji prijatelji ne bi osećali kao da moraju da mi prete", na kraju piše Kristen Mae.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...