Bili smo u zabludi

Devojčicama dajemo ova imena, jer mislimo da su stara narodna: Uopšte nisu srpska!

Ako spadate u one kojima je tradicija važna, ovo bi trebalo da znate
Vaše dete & vi
19:04h Autor: ,
Foto: Profimedia

Jezik je živa tvorevina svakog naroda i stalno se menja. Neke reči ulaze u upotrebu, druge izlaze, a ima i onih koje posle nekog vremena postanu potpuno zaboravljene. Slično je i sa imenima. U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za starim vremenima i imenima iz davne prošlosti.

Statistika govori da u Srbiji 2017. godine novopečeni roditelji svojim naslednicima sve češće daju kratka, troslovna imena i da su pravi "hit" biblijska imena. Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo poreklo narodno i sa ovih prostora!

Ako spadate u one kojima je tradicija važna, ovo bi trebalo da znate! Predstavljamo vam popularna stara imena koja roditelji sve češće daju devojčicama, a koja uopšte nisu srpska!

SARA - ime hebrejskog poreklaSara je žensko biblijsko ime, hebrejskog porekla i znači vladarka, kneginja, žena visokog ranga. Reč "sara" na hebrejskom jeziku označava ženu visokog ranga, a prevodi se i kao princeza ili boginja ili njena visoka svetost. Sara, biblijska ličnost je bila Avramova žena i spominje se u Bibliji i u Kuranu.

IRINA - ime grčkog poreklaIrina je žensko ime iz grčkog jezika i znači mir, spokoj... Poularne su još i varijante Irena, u ruskom jeziku Rina, a u engleskom Ajrin. U srednjovekovnom srpskom jeziku bila je popularna varijanta Jerina ("Prokleta" Jerina bila je srpska vladarka, žena despota Đurđa Brankovića).

Simbolika hrišćanskih imena: Nikad nećete pogodite koje ime znači Bog se pamti, Bog se pominje!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

NIKA - ime grčkog poreklaNika je grčkoj mitologiji boginja pobede. Ona je ćerka Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

EMINA - ime arapskog poreklaIme Emina je arapskog porekla i znači verna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo je jako često ime među Arapima. Majka poslanika Muhameda zvala se Amina što je varijacija ovog imena.

ZOJA - ime grčkog poreklaZoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

ZARA - ime arapskog poreklaZara je ime arapskog porekla i znači sjaj/bleštavilo. Na kurdskom "zara" znači "zlato". Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

MIA - ime italijanskog poreklaPretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Marija. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Može biti i sa "j" i bez njega, kao i muško i žensko (na pr. Mija Aleksić).

DANIJELA - ime hebrejskog poreklaOvo ime potiče iz starohebrejskog i znači "Bog je moj sudijа". U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za reč "dan", pa se prema narodnim običajima davalo deci koja su rođena danju.

ANASTASIJA - ime grčkog poreklaSmatra se da ime Anastasija/Anastazija vodi poreklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prevodu znači "Ona koja je vaskrsla". Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija.

AIDA - ime arapskog poreklaIme je arapskog porekla i znači gost, posetilac.

Srpkinje se više ne zovu ovako: 30 zaboravljenih imena sa prelepim značenjem

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...