Lepotice

Ako svome detetu date ovo ime: Znajte, Bog će vas blagosloviti!

Punih 80 godina, Srbi su svojim kćerkama davali ovo ime
Vaše dete & vi 27.04.2017. - 17:42h Autor: dnevno.rs
Foto: Thinkstock

Pre Drugog svetskog rata mnoge devojčice i žene u centralnoj i zapadnoj Srbiji zvale su se Radmila, a za to vreme su se u Vojvodini rađale Marije, Milice, Ljubice i Vere.

 

U posleratnim godinama Radmilina popularnost je posustala, a pojavile su se Ljiljane, Milene i Nade. Vojvođani su i dalje rađali Marije, a jug Srbije proslavilo je žensko ime Mirjana.

 

Veoma je zanimljiv podatak da je tokom pedesetih godina Slavica bila izuzetno popularna u Vranju! Za to vreme, Beograđanke su rađale Ljiljane, a Vojvođanke - Dragice.

 

U narednoj deceniji najpopularnija imena bila su Snežana, Vesna i Slađana, a sedamdesetih se na tron penju Dragana, Danijela i Biljana.

 

Osamdesetih su skoro sve bile Jelene i Ivane, a od 1991. do 2001. godine rodilo se mnogo Milica. Tada je poraslo interesovanje i za Jovane, Aleksandre, Anastasije i Teodore.

 

U novom milenijumu Milica i dalje dominira, ali sve češće su i Anđela i Slađana, a u južnoj Srbiji vlada - Anastasija.

 

Po ovom preseku, dajemo vam značenja najpopularnijih srpskih žuških imena, zajedno sa pregledom slavnih Srpkinja koji su se tako zvale:

Ramila - ime je slovenskog porekla i nastalo je spojem imenice "radost" i prideva "mila". Kao muški oblik pojavljuje se i Radmil i Radmilo, a iz osnovnog ženskog su nastala imena Rada, Radica, Raduška... Najpoznatije Srpkinje ovog imena su glumice Radmila Savičević i Radmila Živković, kao i operska diva Radmila Bakočević.

 

Marija - ime je latinska forma hebrejskog imena Mirjam. Spada među najstarija poznata ženska imena, veoma zastupljena u hrišćanskim zemljama. Samo značenje imena nije sasvim razjašnjeno. U različitim jezicima ima različita tumačenja: ona koju Bog ljubi, uzvišena, ona koja je voljena, gospođa/gazdarica, milostiva... Kao ime Isusove majke ime simbolizuje čistu i duboku ljubav. Kod nas je ime bilo popularno 30-ih godina zahvaljujući voljenoj kraljici Mariji Karađorđević, pa glumicama Marija Crnobori i Marija Karan, kao i pevačici Mariji Šerifović.

 

Ljubica - ime je staroslovenskog porekla, izvedeno od imena Ljubinka ili Ljuba. Postoji tumačenje da je ovo ime izvedeno od naziva biljke ljubičice,  ali i da vodi poreklo do glagola ljubiti. Poznate Ljubice - Ljubica Obrenović, supruga kneza Miloša, Ljubica Čakarević, junakinja iz Prvog svetskog rata, Ljubica Sokić, slikarka i akademik.

 

Vera - postoji tumačenje da je ime nastalo do latinske reči koja znači ozbiljna, istinita. Drugo, hrišćansko tumačenje ime vezuje za jednu od glavnih vrlina ove religije, pa bi se u tom smislu moglo prevesti kao "ona koja veruje" ili "ona koja je verna/verujuća". Od ovog imena izvedeno je ime Verica, a u istoriji su poznate Vera Pavladoljska kojoj je pesmu posvetio Matija Bećković, Vera Ivković, pevačica narodne muzike, atletičarka Vera Nikolić...

Milica - ime slovenskog porekla, naročito popularno u zemljama bivše Jugoslavije. Izvedeno je od prideva "mila", pa se Milica može prevesti kao "ona koja je jako mila" ili "ona koja je rođena da bude mila". Kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića i namesnica kneževine Srbije vladala od njegove pogibije u Kosovskom boju jedna je od omiljenih srpskih vladarki, proglašena i za sveticu, a korene popularnosti ovog imena verovatno treba tražiti tu. Osim nje, tako se zvala i supruga Ive Andrića, Milica Babić, prva školovana žena kostimograf u Srbiji, kao i književnica Milica Stojadinović Srpkinja. Slavu ovog imena danas pronose Milica Dabović i Milica Mandić.

 

Mirjana - o poreklu ovog imena postoji nekoliko mišljenja. Neki tvrde da potiče od imena Marija, drugi kažu da potiče od latinske reči "mira" što znači "čudesna", a postoji i mišljenje da je poreklo od hebrejske reči "miriam", koja se prevodi kao "jogunasta". Najveći je broj onih koji smatraju da ime Mirijana potiče od reči mir, pa se prevodi kao "ona koja je mirna". Mirjana Joković i Mirjana Karanović su čuvene sprske glumice.

 

Slavica - ime slovenskog porekla nastalo od reči “slava”. Daje se deci da bi bila slavna, uspešna. Značenje imena Slavica je isto kao Glorija, a tako su se zove političarka Đukić Dejanović.

 

Dragica - staro slavensko ime izvedeno od reči "draga", "mila". Ime je bilo popularno nakon Drugog svetskog rata jer se tako zvala narodni heroj Dragica Pravica, a danas se tako zove rukometašice Dragica Đurić.

 

Ljiljana - staro slovensko ime, izvedeno od naziva biljke ljiljan i predstavlja želju roditelja da dete bude lepo, nežno i ljupko. Slavu ovog imena danas pronose novinarka Ljiljana Smajlović i glumice Ljiljana Blagojević i Ljiljana Stjepanović.

 

Milena - izvedeno je od prideva „mio“. Tako se zvala kneginja i kraljica Crne Gore – Milena Petrović, supruga kralja Nikole. Ovo ime proslavila je i slikarka Milena Pavlović – Barili, a danas ga slavimo zbog glumice Milene Dravić i operske pevačice Milene Kitić.

Nada - srpsko hrišćansko nasleđe donosi nam žensko ime Nada koje predstavlja jednu od tri hrišćanske vrline (vera, nada i ljubav). Svako jutro nas budi doktorka Nada Macura, uživamo u ulogama Nade Blam i Nade Šargin, a radujemo se uz hitove Nade Obrić i Nade Topčagić.

 

Dragana - staro slavensko ime izvedeno od reči "draga".Ime se najčešće sreće u Srbiji ali i drugim republikama bivše Jugoslavije, i u Bugarskoj. Muška varijanta je Dragan. Jedna od ćerki kneza Lazara nosila je to ime, a njegovu slavu danas nastavljaju operska pevačica Dragana Jugović del Monako, voditeljka Dragana Kosjerina i srpska atletska reprezentativka u bacanju diska Dragana Tomašević.

 

Danijela - ime potiče iz starohebrejskog i znači "Bog je moj sudijа" . U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za reč "dan", pa se prema narodnim običajima davalo deci koja su rođena danju. Danas se ovako zovu glumice Vranješ, Štajnfeld, Petković, Mihailović...

 

Snežana - takođe slovensko ime i, logično, dolazi od prideva snežna. Ovo ime danas proslavljaju glumice Snežana Bogdanović i Snežana Savić, kao i TV voditeljka Snežana Dakić.

 

Vesna - potiče iz slovenske mitologije i ime je boginje proleća. Zauvek ćemo pamtiti stjuardesu Vesnu Vulović, jedinu osobu koja je preživela pad sa visine od 10.160 metara bez padobrana, a godinama uživamo u fantastičnoj glumi Vesne Čipčić i Vesne Trivalić, kao i u emisijama autorke Vesne Dedić.

 

Slađana - Slađana je, verovali ili ne, izvorno srpsko ime koje je davano deci u želji da budu slatka i vesela. Svakog drugog dana gledamo voditeljku „Beogradske hronike“ Slađane Tomašević, a slavimo i „Princezu“ srpskog novog talasa – Slađanu Milošević.

 

Biljana - narodno žensko ime danas naročito rašireno u Makedoniji. Najverovatnije vodi poreklo od reči "biljka“. Poznata je narodna pesma "Biljana platno beleše“, a danas se tako zovu Biljana Tipsarević i Biljana Vraneš.

 

Aleksandra - ovo ime vodi poreklo od svog muškog oblika Aleksandar. Ime je stvoreno od glagola "aléxo" – branim i imenice "anér" – čovek, junak. U prenosnom značenju značilo bi "ona koja brani narod". Tako se zvala poslednja jugoslovenska kraljica, supruga kralja Petra II, a danas to ime sa ponosom nose pevačice Kovač i Radović.

 

Anđela - reč je o obliku imena “Angela” koje potiče od grčke reči “angelos” ili “Aggelos” i označava božjeg poslanika ili anđela. Veruje se da se ime u Srbiji pojavilo u 19. veku, kad i prezime “Anđelković”. Ovo ime danas nosi mlada glumica Anđela Jovanović.

Ana – ovo je jedno od mnogih biblijskih vlastitih imena, vrlo raširenih u svetu. Na izvornom hebrejskom, a onda i na grčkom jeziku glasi Hannáh i znači milost, ljupkost. Tako se zvala žena Stefana Nemanje, a danas je tu teniserka Ana Ivanović, pevačica Ana Kokoić, glumica Ana Sofrenović...

 

Jelena - Jelena je ime koje ima grčko poreklo i potiče od reči „hele“ – sjajna, blistava. Često je u Srbiji, Hrvatskoj, ali i Litvaniji i Rusiji. Istorija pamti Jelenu, ženu srpskog cara Dušana, ali i Jelenu Anžujsku, suprugu kralja Uroša. Tu je i ćerka kneza Lazara Jelena Lazarević. Danas se radujemo teniskim poenima Jelene Janković i Jelene Dokić, a pratimo i rad još jedne Jelene – supruge najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića.

 

Ivana - jedno od najpopularnijih imena svih vremena, ima latinsko poreklo, a u prevodu znači "Bog je milostiv". U mislima skačemo zajedno sa atletičarkom Ivanom Španović, u slobodno vreme čitamo reči Ivane Dimić, a uživamo u ulogama i pesmama Ivane Žigon, kao i u muzici Ivane Peters.

 

Jovana - kao i Jovan, ime se često dovodi u vezu sa muškim imenom Ivan (Ivana) i smatra se da vode poreklo od istog hebrejskog imena. Ipak, pretpostavlja se da je do nas došlo preko latinskog i grčkog jezika, a značenje je isto – "Bog je milosrdan".

 

Mnogi se skoro svakog jutra bude uz Jovanu Joksimović, voditeljku Jutarnjeg programa TV Pink i suprugu pevača Željka Joksimovića, a radujemo se novinskim člancima i kolumnama Jovane Gligorijević.

 

Anastasija - smatra se da ime Anastasija vodi poreklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prevodu znači „Ona koja je vaskrsla“. Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija. Danas ovo ime proslavlja glumica Anastasija Anja Mandić.

 

Teodora - ime koje je od davnina prisutno, naročito u pravoslavnom svetu i znači "dar Božiji". Ćerka Stefana Dečanskog zvala se Teodora, a i dalje se lome koplja oko toga da li je i jedna ćerka cara Dušana nosila ovo ime.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...