Pravila za roditelje

Stvari koje se ne govore deci: Pustite ih da uživaju u detinjstvu!

Ako ih vi ne zaštite danas, niko neće. Sačuvajte njihovu nevinost
Vaše dete & vi
12:08h Autor:
Stvari koje se ne govore deci: Pustite ih da uživaju u detinjstvu!
Foto: Thinkstock

Gledajući u vestima neprestano loše vesti svaki roditelj postaje svestan činjenice da ipak neke stvari želi i treba prećutati detetu.

Dete mora naučiti da poštuje život, zdravlje, slobodnu i hranu, stoga gledanje vesti u kojima se govori o zlostavljanju dece ili radu moglo bi zbuniti dete.

Kako dete postaje sve svesnije sveta oko sebe, za vas će to biti sve veći izazov. Kako dete naučite pravim vrednostima kada smo okruženi potpuno drugačijim društvenim standardima? Dobro izmerite pre nego s detetom podelite neke događaje i situacije i pritom pratite detetovu reakciju.

Teško je detetu objasniti zašto se na drugom delu sveta ubijaju nevina dečica, na kraju krajeva, zašto uopšte dolazi do ratova, zašto su ljudi takvi da žele zlo drugima. Dečja naivnost podsetiće nas na pravu istinsku čistoću i iskrenost koja sa godinama lagano bledi.

8 anđeoskih poruka: Ovo vaše dete mora da čuje od vas!

<\/div>

Priče o ubistvima ili otmicama ne bi trebalo pričati pred decom jer bi mogli izazvati strah popraćen nesanicama i noćnim morama. Za svaku lošu vest koja dođe do vašeg deteta pokušajte da komentarišete neke lepe stvari koje se oko nas događaju.

Dete treba od malih nogu učiti o prirodi koja nas okružuje, ali izbegnite dokumentarne filmove o morskim psima ili borbi opasnih životinja koji bi mogli preplašiti dete.

Kako bi vaše dete imalo što lepše detinjstvo pokušajte da ga ne uvlačite u teške teme kao što su politika, rat, glad u svetu, fokusirajte se na ljubav, hrabrost i sve ono lepo što nalazimo u svom okruženju. Ružne stvari će dete ionako samo morati naučiti kroz život, kad - tad.

Savet bake koja je imala jedanaestoro dece: Poslušajte ga i bićete najbolja mama na svetu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs