Roditeljstvo

Savet bake koja je imala jedanaestoro dece: Poslušajte ga i bićete najbolja mama na svetu!

Želimo da budemo savršene majke, savršene domaćice, savršene supruge, a u stvari smo samo savršeno nervozne
Vaše dete & vi 18.03.2017. - 18:32h Autor: index.hr
Foto: Profimedia

Nakon što je rodila svoje prvo dete i podlegla tipičnim, zapravo – modernim – majčinskim stresovima poznata australijska blogerka Konstans Hol za savet je pitala svog tatu, odnosno mamu koja je podigla 11 dece i gotovo nikada nije izgledala kao da će ovog časa pregoreti.

 

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

 

Ona se nikada nije ni upola toliko nervirala kao što se nervirate, vi moderne mame!”

 

Savršen savet koji je objasnio dodatno – “Ona nije morala da ide u banku, nije morala da svaki dan ide u prodavnicu, ona nije ni znala nitije je htela da se nervira toliko oko svega oko čega se vi nervirate. Njoj i mnogim mamama pre, nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora da dostigde svaki svoj razvojni korak u nekom zadatom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju decu, uživajući u njima i u njihovom društvu. I u sebi, u odmoru, onoliko koliko je uspevala dok su deca bila tu negde oko nje.”

 

Nije li to zaista savršen savet i jedan bezbrižan put koji bi moderne mame definitivno trebalo da pronađu. U sebi, jer ga u današnjem društvu sigurno neće naći.

 

Poređenja radi, uz ovaj je savet Konstans na svom Fejsbuk profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega smo mi mame zapravo toliko zastranile.

 

Prestala sam da vičem na svoju decu: Nisam očekivala da će mi se to ovako vratiti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

“Mnogi od nas danas, hajde da stavimo ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj deci i svi smo mi zapravo samo upola kao pre posvećene svojoj deci. I to ne zato što to ne želimo već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugoga da baš zbog toga što svojoj deci želimo samo najbolje, najviše nekako ignorišemo njih, a i sebe same”, priznala je Konstans, koja inače ima četvoro dece, a javnost je obožava zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu.

 

Mi se danas toliko trudimo da budemo savršene mame – želimo da budemo super mame, super dojilje, želimo da izgledamo savršeno – idemo u teretanu, trčimo u prodavnice, plaćamo račune, obavljamo poslove, kuvamo organsku hranu, živciramo se na najjače jer nemamo vremena ni za frizuru da nam neko sakrije te sede, i bukvalno se bojimo da opet klince nahranimo nekom brzom hranom – samo zato da nam ne SUDE!

 

I šta smo zapravo time dobile? Tom stalnom trkom da budemo najbolje što možemo? Dobile smo to da smo nervoznije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše dece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?), da na kraju dana više nemamo vremena da se bavimo bilo kim. I ne samo to, dodala je Konstans, i toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – “Stalno smo tu negde, ali smo svugde nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša deca i naši partneri više ne doživljavaju kao pre. I oni nas slušaju samo na pola jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju, zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima.

 

Sve zato što smo se toliko trudile da budemo super mame i super žene – umesto da se stvarno opustimo i počnemo konačno da živimo trenutku – za tu decu koju smo s toliko ljubavi doneli na svet.”

 

Zbog ovakvog ponašanja postajete loš roditelj: Vreme je da to promenite!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs