Dobro razmislite kako ćete da vaspitavate dete

Batina ipak nije iz raja izašla: Fizičko kažnjavanje dece ostavlja ozbiljne posledice!

Udaranje čini suprotno od onoga što roditelji obično žele da postignu. Istraživanje pokazuje da je udaranje povezano s istim negativnim ishodima kao i kod zlostavljanja, samo u nešto manjoj meri, zaključili su autori nedavno sprovedene studije
Vaše dete & vi
21:26h Autor:
Batina ipak nije iz raja izašla: Fizičko kažnjavanje dece ostavlja ozbiljne posledice!
Foto: Shutterstock

Nedavna studija objavljena u časopisu "The Journal of Family Psychology" pokazuje koliko štetno može da bude telesno kažnjavanje dece. U radu su sažete meta-analize 50-godišnjeg istraživanja koje uključuje više od 160.000 dece.

Analizu je sprovela Elizabet Geršof, profesorka na Univerzitetu Teksas u Ostinu i Endrju Grogan-Kejlor, profesor na Univerzitetu u Mičigenu. Rezultati su pokazali da je udaranje (definirano kao udarac otvorenim dlanom po zadnjici ili ekstremitetima) značajno povezano sa štetnim posledicama.

"Udaranje čini suprotno od onoga što roditelji obično žele da postignu. Istraživanje pokazuje da je udaranje povezano s istim negativnim ishodima kao i kod zlostavljanja, samo u nešto manjoj meri", zaključili su autori studije.

Kako Japanci u školi od dece prave ljude: Snimak koji je osvojio svet! (VIDEO)

Istraživački tim otkrio je da su deca koja su udarana u odnosu na decu koja nisu udarana pokazivala:

- više agresije

- asocijalnije ponašanje

- eksternalizovanije probleme u ponašanju (gluma)

- internalizovanije probleme u ponašanju (povučenost)

- više mentalnih problema

- niže samopoštovanje

- negativniji odnos s roditeljima.

10 najgorih roditelja na svetu: Socijalna služba i policija imaju pune ruke posla! (VIDEO)

Roditelji često opravdavaju batine tvrdeći da je to jedini način koji može da nauči decu da razlikuju dobro i zlo. Ipak, rezultati su jasno pokazali da je udaranje takođe statistički značajno povezano s nižim moralnim sposobnostima internalizacije.

Istraživači su takođe otkrili da su batine povezane s nižim kognitivnim sposobnostima kod dece. To se podudara s rezultatima nedavnog neuronaučnog istraživanja koje je pokazalo da deca koju redovno udaraju imaju manje sive materije u određenim područjima prefrontalnog korteksa koja su povezana s kognitivnim sposobnostima i mentalnim poremećajima.

Što više deca dobijaju udarce, to je veći rizik da će biti fizički zlostavljana od strane svojih roditelja. A roditelji koji udaraju svoju decu rizikuju da postanu zlostavljači dece: mi odrasli, često dođemo kući frustrirani, umorni i ljuti. Nemamo strpljenja da se bavimo stvarima koje nam deca serviraju. Jednom kada počnete da udarate dete koje vas je isprovociralo, doživećete ogromno olakšanje. I to prijatno olakšanje može da vas podstakne da udarate više i jače.

Hvalili se kako su kaznili ćerku, sad o njima bruji internet: Da li biste ovo uradili svom detetu?

Štetni efekti udaranja i dalje će da budu prisutni i u odraslom dobu, narušavajući sposobnost pojedinca da se efikasno nosi sa životnim izazovima.

Stručnjaci su pratili istraživanja odnosa između udaranja i lošeg mentalnog zdravlja, te su ih iskoristili za izradu politike osuđujuće prakse. Odbor za prava deteta je to učinio 2006. godine, a "American Academy of Pediatrics" 2012. godine.

Roditelji koji udaraju svoju decu ponekad se odupiru odustajanju od te prakse, jer ne znaju kako će drugačije svoju decu da nauče ponašanju. Roditelji mogu da nađu smernice u ovom kratkom videu u kojem doktorka Dženifer Hartštajn, dečiji psiholog, opisuje ispravne disciplinske mere za svaku fazu razvoja.

Poslušajte Francuze: Njihova deca poštuju roditelje zbog ovih zlatnih pravila!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs