Najpouzdanije dadilje

Hoću kod bake i deke!

Osim blagotvornog uticaja na detinjstvo mališana, baka i deka mogu sačuvati unutrašnji mir deteta čiji roditelji prolaze kroz razvod.
Vaše dete & vi 30.04.2013. - 11:24h

Vreme koje su u periodu ranog detinjstva provodili sa bakom i dekom, mnogi opisuju kao nezaboravne uspomene i najlepše trenutke tokom odrastanja. Već od prvog dana kada novorođenče uđe u kuću, baka i deka igraju veliku ulogu u životu svog unučeta. Tu su da priskoče u pomoć kad god je to potrebno. Ipak, mnoge novopečene roditelje muči dilema na koji način da usaglase stavove sa svojim roditeljima kada je u pitanju vaspitavanje njihovih naslednika.

Zdravi familijarni odnosi
Prema rečima psihologa, unuci za bake i deke predstavljaju povratak u mladost i bezbrižan svet detinjstva, gde ne postoji opterećenje oko vaspitanja deteta. Često zbog toga postaju izuzetno popustljivi prema mališanima, dozvoljavaju im, čak, i neke potpuno apsurdne stvari. Kada se dete posle vikenda provedenog kod bake i deke vrati kući, roditelji muče muku da ga vrate u red i nateraju da poštuje pravila porodice.

Poštovanje kućnog reda
Stručnjaci ističu da je u interesu svakog deteta da živi u harmoničnoj porodičnoj sredini, gde vladaju zdravi familijarni odnosi. Da bi se to postiglo, potrebno je da babi i dedi jasno stavite do znanja šta mora da se poštuje unutar vaše porodice jer ćete, u suprotnom, ući u konflikt s njima, te će i dete zbog toga patiti.

Mere opreza
Ako ste zbog prezaposlenosti prinuđeni da mališana s vremena na vreme poverite svojim ili suprugovim roditeljima, popričajte prvo sa njima. Objasnite im šta je detetu dozvoljeno i koji raspored časova kod kuće mora da se poštuje. Ukoliko „baka i deka servis" bdi nad mališanom kod vas u stanu, obezbedite prostor. Sklonite kabaste vaze i predmete od stakla kojima dete može da se povredi. Zaštitite utikače i ćoškove na stolovima. Pronađite mesto gde ćete skloniti lekove i sitne dugmiće i igračkice. Zaključajte opasne hemikalije i sredstva za higijenu. Iz predostrožnosti, vrata terase držite zatvorenim.

Bakini specijaliteti
Ponekad svojim unucima bake žele da pripreme brdo kolača, da ih dobro nahrane i napoje. Kada je dete malo, treba skrenuti baki pažnju na šta je osetljivo, koje namirnice mu ne prijaju i šta voli da jede. Važne su i higijenske navike mališana. Pripremite svojim roditeljima dovoljno pelena, kreme i vlažnih maramica. Isto tako, mora da se poštuje i vreme odlaska u krevet.

Najpouzdanije dadilje
Američki stručnjaci ističu da su bake i deke najpouzdanije dadilje, jer imaju više strpljenja i razumevanja od roditelja, a vreme koje provode sa unucima posvećuju isključivo njima. Odrastanje uz baku i deku mališane čini srećnijim, a osim blagotvornog uticaja na detinjstvo, baka i deka mogu sačuvati unutrašnji mir deteta čiji roditelji prolaze kroz razvod.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...