Vaspitanje

4 saveta danskih roditelja: Šaljite decu u vrtić, čak i ako ste po celi dan kod kuće!

Danci se ubrajaju u najsrećniju naciju na svetu, a njihovo roditeljstvo kao jedno od najboljih. Ovo su njihovi saveti
Vaše dete & vi 18.02.2016. - 19:46h Autor: detinjarije.com
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Neke osobine danskih roditelja koje mogu biti za uzor svima koji žele da unesu malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo.

 

Kristen Podulka je amerikanka koja je dve godine živela u Danskoj sa svojom porodicom. Za to vreme uočila je neke osobine danskih roditelja koje, kako veruje, mogu biti za uzor svima koji žele da unesu malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo, budući da Danci, po nekim istraživanjima, važe za najsrećniju naciju na svetu.

 

Ovo su njeni saveti:

 

1. Roditelji moraju da dišu da bi i deca disala

 

U Danskoj je pravilo da deca idu u kolektiv i država plaća vrtić svima. Tako da roditelji imaju, čak i ako rade od kuće, vreme i prostor za samoću i nesmetan rad.

 

Savet Kejt Midlton svim majkama: Bez straha progovorila o roditeljskoj tabu temi!

 

2. Zaboravite na roditeljske strahove

 

U Danskoj ne postoji prezaštićivanje dece. U većini danskih škola postoji prostor za loženje vatre kako bi deca mogla da prepeku hleb, a u učionicama gore sveće i niko ne paniči zbog toga što bi neko mogao da se opeče. Danci su neustrašivi i redovno decu izlažu opasnostima, kaže ona.

 

3. Nema biranja

 

Danci ne veruje previše u mogućnost izbora, već je smatraju zbunjujućom i nepotrebnom. Ne samo da svaki dan deci pakuju isto jelo, već svi roditelji deci svaki dan pakuju potpuno istu užinu – paštetu od džigerice na raženom hlebu, šargarepe i jabuke.

 

4. Porodica je na prvom mestu

 

U Danskoj niko ne ostaje u kancelariji posle 16 sati. Svi istovremeno odlaze po decu, pa kući na zajedničko spremanje večere. Reč kojom Danci opisuju toplu atmosferu druženja sa dragim osobama uživajući u dobrim stvarima je “hygge”, a ništa nije više hygge nego sedenje za stolom i ćaskanje sa porodicom i prijateljima. Danske porodice promišljeno stvaraju takvu atmosferu skoro svake večeri.

 

Odomaćena u srpskom narodu: 10 najlepših ruskih imena i njihova značenja!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...