Isprobajte

Odvojite dete od ekrana: Evo šta je mnogo korisnije za njih od gledanja televizije!

Poenta je u tome da dete bude aktivno, a da pri tome nauči nešto
Vaše dete & vi
14:58h Autor:
Odvojite dete od ekrana: Evo šta je mnogo korisnije za njih od gledanja televizije!
Foto: Thinkstock

Ekrani su veliki problem današ njih roditelja i ne možete bez dobro razrađene strategije da držite mališane na razumnom odstojanju. Za početak, nikako ne dajte da se televizor uvuče u dečiju sobu. Ako je ikako moguće, ni računar – u dnevnoj sobi ćete mnogo lakše imati uvid u to kako i koliko deca provode vreme pred njim. Evo i pet dodatnih saveta za krizne situacije u kojima deca neće da se odlepe od plavičastog ekranskog svetlucanja:

1. Uposlite ih

Ako već satima gledaju televiziju ili igraju igrice, to znači da imaju previše slobodnog vremena. Sigurno postoji mnogo toga što treba uraditi po kući – pokupiti veš koji se osušio i složiti ga na mesto, izvaditi sudove iz mašine za pranje ili ih staviti u nju, oprati lavabo, usisati… Ostaje vam samo da podelite zaduženja.

2. Pošaljite ih napolje da se igraju

Nekada je dovoljan razlog za slanje dece namolje bio taj što mama ne želi da joj “isprljaju kuću”. Danas vam taj argument kod dece možda ne bi prošao, ali zato sada imate gomilu onih naučnih. Deci je potrebno da svakog dana provode više sati u igri na otvorenom da bi bila zdravija, bolje učila, imala manje alergija, razvijala socijalne veštine pregovarajući sa vršnjacima…

Zabrinjavajuće: 75 odsto mališana mlađih od 4 godine poseduje mobilni telefon!

3. Pošaljite ih u kuhinju

Proglasite ih odgovornim za pripremu večere/ručka, i možda će vas iznenaditi rezultati. Davanje odgovornosti deci povećava im samopouzdanje i razvija snalažljivost. Naravno, budite u blizini da im se “nađete” kad zagusti. Nemojte previše da kritikujete njihova prva jela, ni da se nervirate ako ne uspeju. Određene greške moraju kad-tad da naprave, a kad su deca manja, i greške su manje.

4. Naterajte ih da otvore knjigu

Uslovite korišćenje medija čitanjem. Neka deca imaju svoju nedeljnu obavezu da pročitaju jednu knjigu, i ne dozvoljavajte da se približe daljinskom ili tastaturi dok to ne završe. Ako knjiga ostane nepročitana, zabrana se prenosi u sledeću nedelju, s tim što sada dete ima dve knjige na spisku obaveza. Svakako, ako je debela knjiga u pitanju, možete napraviti izuzetak i produžiti rok na 14 dana.

10 dečijih zapovesti koji će vas naučiti životu: Sve što uradite ostavlja trag na mom srcu!

5. Tražite pomoć od njih

Šta god da radite, gledajte da uključite decu. Možda treba da završite prekucavanje nekog izveštaja za firmu? Zamolite dete da vam diktira. Zapušio se filter na mašini za veš? Neka vam pomogne da ga očistite. Pranje automobila, organizovanje kuhinjskih fioka, sortiranje letnje i zimske garderobe – pred svakim od ovih zadataka se napravite pomalo nesposobnim i pustite dete da preuzme inicijativu. Oni će biti nagrađeni ponosom, a vi zadovoljni što ste, bar privremeno, porazili vaše elektronske rivale.

Odgojite jako dete bez kompleksa: Pravilo je da ovih 5 rečenica nikad ne kažete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs