Nađite im drugu zanimaciju

Roditelji, oprez: Narukvice od gumica su opasne i kancerogene, upozoravaju doktori!

Ranije ove godine, proizvođač The Entertainer je bio prinuđen da povuče iz prodaje svoje gumice, jer se ispostavilo da sadrže sumnjive kancerogene hemikalije
Vaše dete & vi
09:22h Autor:
Roditelji, oprez: Narukvice od gumica su opasne i kancerogene, upozoravaju doktori!
Foto: Thinkstock

Šarene gumice od kojih mnogi mališani prave narukvice su ove godine na listama želja za novogodišnje poklone mnogim mališanima. Međutim, doktori upozoravaju da su ove igračke mnogo opasnije nego što se misli.

Četvoro dece u Škotskoj je tokom samo jedne nedelje moralo hitno da ode u bolnicu nakon što su udahnulo gumicu koja se zaglavila u njihovim disajnim putevima, što je moglo da dovede do fatalnog ishoda, piše u stručnom članku objavljenom u Journal of Laryngology & Otology.

"Ogromna rasprostranjenost i popularnost ovih gumica zahteva oprez pri njihovom korišćenju i pažnju roditelja, prodavaca, ali i proizvođača. Verujemo da je pod hitno neophodno podići svest o potencijalnoj opasnosti koju mogu da izazovu", navodi se u teksu, a prenosi britanski Independent.

Koje igračke nikako ne smete da kupite svojoj deci saznajte OVDE.

Ne samo da deca mogu da udahnu gumice što može da dovede čak i do fatalnih posledica, već popularne igračke sadrže 40 odsto hemikalije ftalata, što je i do 500 puta više od dozvoljenog u mnogim zemljama.

Ftalati se koriste da bi se plastika omekšala, ali može da poremeti hormone kod dece. Ranije ove godine, proizvođač The Entertainer je bio prinuđen da povuče iz prodaje svoje gumice, jer se ispostavilo da sadrže sumnjive kancerogene hemikalije.

Pomama za šarenim gumenim rukavicama širom sveta počela je letos, iako su nastale u Americi još 2011. Čak su i mnoge poznate ličnosti nosile ove aksesoare, a među njima su i Kejt Midlton, prinčevi Vilijam i Čarls, Viktorija i Dejvid Bekam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs