PRVI ZNACI KOJI UKAZUJU DA DETE IMA AUTIZAM: Neki se ispoljavaju rano, a neki IZNENAĐUJUĆE dolaze kasnije u životu

Ovo su simptomi autizma koji se mogu javiti kod dece. Moguće je utvrditi autizam vrlo rano, ali ume da se ispolji i kasnije.

Vaše dete & vi
11:14h Autor:
PRVI ZNACI KOJI UKAZUJU DA DETE IMA AUTIZAM: Neki se ispoljavaju rano, a neki IZNENAĐUJUĆE dolaze kasnije u životu
Foto: Profimedia

Poremećaj autističnog spektra (ASD) je uzrokovan razlikama u mozgu i može dovesti do problema sa društvenom komunikacijom i interakcijom, kao i ograničenog ili ponavljajućeg ponašanja ili interesovanja. Simptomi ASD-a mogu početi da se pojavljuju kod dece već od 12 do 18 meseci, ponekad i ranije.

Uobičajeni rani znaci uključuju probleme sa kontaktom očima, nedostatak odgovora na svoje ime, poteškoće u praćenju pogleda druge osobe ili uperenog prsta u predmet, loše veštine pretvaranja i imitacije i probleme sa neverbalnom komunikacijom.

Iako se deci sa autizmom obično dijagnostikuje sa tri godine ili kasnije, zdravstveni radnici ponekad mogu ranije identifikovati probleme u razvoju. Rana identifikacija i intervencija mogu poboljšati ishode poremećaja.

Autizam
foto: Shutterstock

Ljudi sa autizmom mogu pokazati ponašanja ili interesovanja koja izgledaju neobično. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, preko portala "Gloucestershire Live", navode primere ograničenog ili ponavljajućeg ponašanja i interesovanja povezanih sa autizmom kod deteta:

  • Poređa igračke ili druge predmete i uznemiri se kada se redosled promeni.
  • Ponavlja reči ili fraze iznova i iznova (naziva se eholalija).
  • Svaki put se igra sa igračkama na isti način.
  • Fokusiran je na delove objekata (na primer, točkove).
  • Uznemiren zbog manjih promena.
  • Ima opsesivne interese.
  • Mora se pridržavati određenih rutina.
  • Lupa rukama, ljulja telo ili se vrti u krug.
  • Ima neobične reakcije na način na koji stvari zvuče, miriše, ukus, izgled ili osećaj.

Do godinu dana starosti

Prema portalu"HealthyChildren", većina dece može odmah da pogleda u pravcu objekta na koji roditelj pokazuje. Zatim će se osvrnuti na roditelja i oponašati roditeljski izraz, obično osmeh.

Čini se da deca sa spektrom autizma ignorišu roditelja, što može dovesti do zabrinutosti roditelja za sluh svog deteta.

Do devetog meseca starosti možda neće pokazivati izraze lica kao što su sreća, tuga, bes ili iznenađenje, niti će se baviti jednostavnim interaktivnim igrama.

Autizam
foto: Shutterstock

Do 15 meseci starosti

Većina dece može da pokaže na predmete koje žele i koji su van domašaja. Međutim, dete sa spektrom autizma može umesto toga voditi ruku roditelja ka objektu bez značajnog kontakta očima.

Ponekad dete može čak staviti ruku roditelja direktno na predmet.

Do 18 meseci starosti

Većina dece će pokazati na predmete koji ih intrigiraju. Često će gledati napred-nazad između objekta i roditelja kako bi se uverili da je roditelj uključen u ono što posmatra.

Deca iz spektra poremećaja autizma, međutim, često pokazuju na objekat zato što žele da ga roditelj preuzme umesto njih, a ne zato što žele da roditelj podeli iskustvo gledanja u objekat.

Do 2 godine starosti

Većina dece ovog uzrasta uživa posmatrajući jedni druge kako se igraju i mogu čak i oponašati jedno drugo. Deca iz spektra poremećaja autizma često ne reaguju kada su drugi povređeni ili uznemireni do dve godine starosti.

Oni mogu primetiti drugu decu i pridružiti im se u igri do treće godine.

Autizam
foto: Shutterstock

Takođe se ne smeju baviti igrom pretvaranja, kao što je pretvaranje da su učitelji ili superheroji, do 4 godine. Do 5 godina starosti možda neće pevati, plesati ili nastupati za vas.

Ključno je zapamtiti da je autizam spektar, što znači da je svako sa autizmom jedinstven.

Nekim osobama sa autizmom je potrebna minimalna podrška ili nikakva podrška, dok je drugima možda potrebna svakodnevna pomoć roditelja ili staratelja. Znaci autizma mogu se otkriti u vrlo mladom dobu, ili će možda postati očigledni tek kasnije u životu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs