ŠTA DA RADITE AKO VAŠE DETE MALTRETIRA DRUGU DECU NA INTERNETU: Imate samo jedan izbor

Roditelji su prvi na liniji odbrane dece koja trpe digitalno (sajber) nasilje. A ako imate mališana koji proganja drugove uvredama i ismevanjem u sajber prostoru, morate da mu pokažete kako se oseća onaj koga maltretiraju

Vaše dete & vi
Autor:
ŠTA DA RADITE AKO VAŠE DETE MALTRETIRA DRUGU DECU NA INTERNETU: Imate samo jedan izbor
Foto: Shutterstock

Vlada naše zemlje poslednjih nedelja pokrenula je na RTS kampanju Nacionalne platforme za prevenciju nasilja koje uključuje decu pod nazivom "Čuvam te". Mnoge javne ličnosti su se uključile u zaštitu najmlađih sa sloganom "Ne šeruj, ne lajkuj". Reč je o digitalnom nasilju nad najranjivijom populacijom, kada decu njihovi drugovi, putem mobilnih telefona i interneta, vređaju i ponižavaju kako bi im se nanela šteta.

Klinci jedni drugima šalju uznemirujuće i preteće SMS poruke, slike ili privatne video-snimke, nazivaju se uvredljivim i pogrdnim imenima... Onda ih javno objavljuju na internet četu, nekoj društvenoj mreži ili ih šalju mejlovima, da bi se neko potpuno javno ponizio.

Tinejdžeri
foto: Shutterstock

Teško dokazivo nasilje

Dete žrtva je gotovo nemoćno pred ovom bujicom elektronske hajke. Krišom plače, često ne obavesti ni roditelje ni nastavnike, povlači se u sebe, boji se da ode u školu, ne izlazi, dobija napade panike, gubi samopouzdanje i menja ličnost. Ono što otežava pomoć ugroženoj deci jeste to što je digitalno (sajber) nasilje relativno nov fenomen. Država ima određene zakone, ali da bi kaznila počinioce, treba da uđe u trag nasilnicima i da ga dokaže, što je teško. U razvijenijim zemljama neki od vidova zaštite su zabrana komunikacije s pojedinim osobama, privremeno ili trajno. Oduzimaju im se mobilni telefoni, tableti i lični računari na određeno vreme.

Naša iskustva pokazuju da stručnjaci vrlo često savetuju upravo roditelje kako da otkriju da li im je dete nasilnik ili žrtva digitalnog nasilja. Ako dete trpi proganjanje, roditelji može da prijavi slučaj nadležnima.

Ali šta da radite ako su vam sin ili ćerka nasilnici, sajber dželati?

Tinejdžeri
foto: Shutterstock

1.Digitalna pismenost roditelja

Prvo, morate da budete digitalno pismeni. Ovo je jedna od osam veština kako biste aktivno učestvovali u društvu. Ako nemate pojma o novim tehnologijama, teško da ćete zaštititi svoje dete od digitalnog nasilja.

2. Posvećenost deci - detektivski posao

Otvorite četvoro očiju šta vam dete radi na telefonu, tabletu, laptopu i PC računaru. Ako ne poznajete svog mališana i zatvarate oči pred njegovim ponašanjem, nećete videti da li se smejulji dok čita ili piše poruke, kikoće i raduje četujući na internetu. Jeste da deca danas imaju velika zakonska prava u odnosu na roditelje, ali prosto morate da znate šifre njihovih telefona i lozinke na društvenim mrežama. Saznajte ih kako znate i umete. Čim ih dete krije, znajte da nešto nije u redu. Često decu mrzi da ukucavaju šifre, pa je lako da proverite šta pišu i dobijaju na svojim uređajima. Proveravajte njihove prepiske svakodnevno. Idealan trenutak je kad spavaju.

3. Suočite ih s posledicama - obrnite uloge

Ukoliko imate dokaze da vam je dete član digitalne "terorističke bande", ne oklevajte da reagujete. Pitanje je da li je uopšte svesno kakvo zlo čini. Njemu je to smešno i zabavno, ali pokažite mu da nije. Nađite granicu, ne preterujte. Probajte ovakve načine za razgovor:

- Napisao si drugu da na slici liči na kretena. To je jako ružno. Kako bi bilo tebi da ti neko kaže da si ružan? Misliš li da si najlepši? Možda se nekome ne sviđa kako izgledaš. Da li bi voleo da svi čitaju kako nisi lep kao meni i tati? Šta bi odgovorio? Na koji način bi reagovao? Nije pravedno, zar ne?

- Vidim da si objavio sliku s letovanja. Zašto baš ovu? Na njoj su ti zubi malo krivi. Zamisli da drugari počnu da te ismevaju i zovu "zuba"? Kako bi se osećao? Ne bi se više smejao? E, onda nemoj da pišeš o drugima ono što ne bi voleo da pročitaš o sebi.

Tinejdžer
foto: Shutterstock

- Dopisuješ se s drugarima i drugaricu nazivate "kurvetinom". Znaš li uopšte šta ta reč znači? Jesi li svestan da ženu nikad ne treba tako zvati? Ispadaš prostak. Gde si to čuo? U rijalitiju? Neću ti više dozvoliti da to gledaš. Šta bi bilo da tvojoj majci neko to kaže? I mama je žena.

- Odakle ti ideja da drugu pišeš da je toliko glup, jadan i siromašan da bi bilo najbolje da se ubije? Smešno ti je? Smeješ se ako neko umre? Znači, ti si pametan i bogat, a taj drug nije. Znaš li da ima pametnijih od tebe, a da sutra i mi možemo da budemo siromašni? Onda će o tebi pisati na taj način i ismevati te. Smešno?

- Da li bi voleo da dolaziš iz škole plačući zbog uvreda drugova? Da ne smeš da otvoriš internet? Da nikud ne ideš, nikog ne zoveš, ne igraš se? Da se bojiš da li te je neko slikao dok si u toaletu? Tako se osećaju oni kojima pišeš uvrede. Pazi, mogu isto tako da pišu i o tebi...

Zaključak

Ovo su samo neki od načina da trgnete malog nasilnika, sajber bulija. Razgovor, razgovor i razgovor! Ako ne pomogne... Pa, batine su zabranjene, ali oduzimanje mobilnog nije.

Kome se obratiti u slučaju digitalnog nasilja

Svako može da pozove i dobije savet o bezbednom i pravilnom korišćenju digitalnih tehnologija u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu.

Prijavite digitalno nasilje na broj 19833.

Prijava je moguća i putem sajta Pametno i bezbedno - pametnoibezbedno.gov.rs.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs