JEDNA ŽENA MI JE DALA NAJBOLJI SAVET O VASPITANJU DECE: Mudre reči koje nikad neću zaboraviti

"Nikad se nisam žrtvovala za decu i nikad od njih nisam tražila da se žrtvuju za mene," rekla mi je jedna žena pa onda nastavila

Vaše dete & vi
Autor:
JEDNA ŽENA MI JE DALA NAJBOLJI SAVET O VASPITANJU DECE: Mudre reči koje nikad neću zaboraviti
Majka i ćerka, Foto: Shutterstock

Imam dvoje dece i stalno sam u strahu da ih ne vaspitavam onako kako bi trebalo. Dane provodim trudeći se da ih izvedem na pravi put i u toj borbi često se izgubim. Možda najvažnija stvar u vaspitanju je lični primre. Deca sve vide, sve upijaju kao sunđeri...

Imam jednu poznanicu koja ima dobro vaspitanu decu i srećnu porodicu. To je nešto što se ne može sakriti, čak ni nekom ko ih površno poznaje. Njena deca, iako već odrasla, rado i lepo komuniciraju sa njima (roditeljima). Pitala sam je jednom kojim načelom se vodila dok ih je vaspitavala. Evo šta mi je rekla:

"Sve je vrlo jednostavno. Nikad nisam odgajala decu, uvek sam im pomagala da rastu i razvijaju se. Nikad nisam gledala na decu kao na svoje vlasništvo i nikad od njih nisam očekivala da ispune moje snove i nadanja. Nikad ne pretvaraj decu u svoj projekat. Bila sam tu da im otvorim vrata kako bi otišli u svet i pronašli sebe - otkrili svoj potencijal, živeli srećno...

Majka
foto: Shutterstock

Kada sam ih rodila, moj fokus je i dalje bio na meni i mom mužu. Deca su bila naša zajednička sreća, naše svitanje, nešto što je prirodno i lepo. Dok su se oni hranili našim iskrenim emocijama i ljubavlju koje smo imali jedno za drugo.

Naravno, uvek sam bila tu ako im je trebala bilo koja vrsta pomoći. Nikad im nisam davala savete, ako ih sami nisu tražili.

Majka
foto: Shutterstock

Nikad se nisam mešala u njihov izbor partnera.

Od njih nisam ništa očekivala - to je bio njihov život, meni ništa nisu dugovali. S druge strane - ni ja se nikad nisam žrtvovala za njih. Okrenula sam se ka mužu i trudila se da gradim naš život, a decu sam pustila da žive svoj.

Otac im je bio primer muškarca koji voli svoju ženu. Ja sam im bila primer za majku koja deci pomaže da rašire svoja krila.

Ono što sam ja videla iz našeg primera - deca su postala samostalna, zrela i srećna jer su sama našla svoj put. "

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs