NAJLAKŠI NAČIN DA STARIJE DETE PRIPREMITE ZA DOLAZAK BEBE: 3 koraka za lakše prihvatanje brata ili sestre

Da se ne oseti zapostavljenim, pripremite starije dete za dolazak prinove i uključite ga u sve aktivnosti pred dolazak bebe

Vaše dete & vi
12:56h Autor:
NAJLAKŠI NAČIN DA STARIJE DETE PRIPREMITE ZA DOLAZAK BEBE: 3 koraka za lakše prihvatanje brata ili sestre
Brat i sestra, Foto: Shutterstock

Rođenje deteta je događaj prepun radosti. Međutim, to se vrlo lako može pretvoriti u period ljubomore i zbunjenosti vašeg starijeg deteta jer može pomisliti da više neće biti najvažnija osoba u životu svojih roditelja. Upravo zato ga na dolazak novog člana porodice treba pripremati mesecima pre porođaja. Samo budite strpljivi i sve će doći na svoje.

1. Objasnite šta ga očekuje

Recite mališanu da u stomaku nosite njegovog malog brata ili sestricu, s kojim će moći da se igra i provodi slobodno vreme. Nemojte mu sve prikazivati savršeno kako ne bi bilo razočarano kad beba dođe. Pokažite mu stare albume i njegove fotografije kad je bio beba i ispričajte kakav je bio. Odvedite ga u posetu prijateljima ili rođacima koji imaju novorođenče.

Brat i sestra, Sestra, Brat, Deca
foto: Shutterstock

2. Uključite dete u tok vaše trudnoće

Objasnite mu da vam stomak raste i da će beba doći na svet. Povedite ga sa sobom na pregled kod lekara, neka stavi ruku na vaš stomak da oseti kako se beba pomera i dajte mu da pogleda slike sa ultrazvuka. Zajedno smišljajte imena za bebu i dozvolite mu da učestvuje u kupovini prvog odelceta ili kreveca. Ako želi, može da nacrta i neku sliku dobrodošlice za svog malog batu ili seku.

Ultrazvuk
foto: Shutterstock

3. Krenite s promenama na vreme

Dolazak nove bebe u porodicu često zahteva i prilagođavanja novonastaloj situaciji. Ako planirate da starije dete preselite u drugu sobu, uradite to što pre da taj potez ne bi povezalo s dolaskom bebe i kasnije vam na tome stalno zameralo.

Dete je veoma često ljubomorno kad rodbina i prijatelji dođu da vide bebicu, a njemu ne poklone skoro nimalo pažnje iako je donedavno bilo miljenik svih. Potrudite se da mu to, iako vas beba mnogo okupira, olakšate tako što ćete odvojiti neko vreme samo za sebe i njega i nastaviti s vašim malim ritualima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs