KORISNI SAVETI

USPAVLJIVANJE NE MORA DA BUDE NOĆNA MORA: Uspavajte bebu u tri jednostavna koraka, bez muke i nervoze!

Mame, donosimo vam super trikovi za san bez muke

Vaše dete & vi
Autor:
USPAVLJIVANJE NE MORA DA BUDE NOĆNA MORA: Uspavajte bebu u tri jednostavna koraka, bez muke i nervoze!
Foto: Shutterstock

Uspavljivanje bebe mnogim mamama predstavlja izazov, ali to ne mora da bude tako ukoliko stvorite atmosferu u kojoj će vaša beba da se oseća sigurno i zadovoljno.

S obzirom na to da je činjenica da ništa ne može da se meri sa zajedničkim trenucima bebe i mame, nije ni malo čudno što su majčine ruke najsigurnije utočište deteta, a u prvim mesecima bebinog života one su i najdraže mesto u kom se najbolje zaspe.

Postoji nekoliko trikova koji bi mogli da vam pomognu da lakše uspavate svoju bebu, oni mogu da vam olakšaju svakodnevicu i "uštede" koji minut u danu.

Atmosfera

Uspavljivanje deteta ne sme da bude forsirana radnja, slično kao što ne možete dete prisilno da nahranite, zato je najbolje da stvorite sigurnu atmosferu i da postupno razvijete zdrave navike i stavove deteta o spavanju, koje će da učine da dete doživljava spavanje kao prijatno i sigurno stanje u kojem želi da ostane.

Kada ima od 6-8 meseci beba počinje da se interesuje za svet oko sebe i da komunicira sa okolinom, primarno sa majkom, šaljući joj prvi osmeh, a baš u tom periodu kada beba stvara trajne uspomene je najbolje da se formiraju ''zdrave navike'' spavanja.

S obzirom na to da je beba veoma senzibilna, posebno je važna nežnost i ljubav, kao i prisna i opuštena atmosfera tokom uspavljivanja.

Takođe, važno je da se beba tokom sna oseća toplo, prijatno i sigurno.

Kako da pomognete bebi da lakše zaspi?

Postoje 3 osnovna uslova za to, najpre, dete mora da bude utopljeno, sito i da se oseća sigurno.

Tačno tako se dete oseća u majčinoj utrobi, zato treba da vam bude cilj da stvorite što sličnije uslove vašoj bebi kako bi to postigli. Istraživanja pokazuju kako povijanje i umotanje bebe stvara osećaj najsličniji onom koji je beba poznavala tokom devet meseci života u majčinom stomaku, produžuje spavanje i pomaže pri uspavljivanju.

Činjenica je da pri uspavljivanju mogu da vam budu od pomoći i razni ''trikovi'' poput ljuljanja, pevanja i takozvane ''bele buke'', kao što su zvuk usisavača, prigušene televizije, muzike ili šum mora, a opšte je poznato kako lakšem uspavljivanju doprinosi sisanje, pa je svakako dobrodošlo korištenje cucle varalice.

Mesto spavanja

Mesto spavanja bi majka trebalo da prilagodi detetu. Neka deca vole da spavaju u svom krevetiću, dok druga vole da budu uz majku, osluškujući majčino srce.

Tokom prve dve godine bi bilo dobro da se pridržavate potrebama vaše bebe i da joj se prilagodite kako bi ona imala bolji san.

Neophodno je da poradite na uspostavljanju rutine spavanja, naime, važno je da dete stavljate na spavanje uvek u približno isto vreme kako bi s vremenom usvojilo tu naviku.

Greške pred spavanje

-Ne bi trebalo da podstičete preveliku privrženost ka samo jednom roditelju, jer se dešava da zavisnost bebe o određenom roditelju često zavisi način uspavljivanja.

-Ljuljanje ili hranjenje bebe u kolevci nakon što je zaspala je takođe greška koju mnogi novopečeni roditelji prave.

-Uspavljivanje bebe prekasno uz remećenje rituala i vremena uspavljivanja.

-Nepoznavanje ciklusa spavanja u ranoj, kasnijoj dojenačkoj dobi ili predškolskog deteta.

-Podsticanje zavisnosti o cuclama varalicama i drugim pomagalima.

-Osećaj krivice roditelja zbog hronične pospanosti, umora, nervoze što se odražava u kontaktima i kod uspavljivanja deteta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs