Koliko je to česta pojava

Tata na porodiljskom: Mit ili normalna stvar?

Crnogorci daleko više od svih muškaraca u regionu koriste porodiljsko odsustvo, dok to kod nas u Srbiji i nije tako uobičajna stvar
Vaše dete & vi
15:12h Autor:
Tata na porodiljskom: Mit ili normalna stvar?

Prema podacima centara za socijalni rad u Crnoj Gori, pravo na roditeljsko odsustvo u 2013. godini koristilo je 10.007 osoba, od čega 106 muškaraca.

Pravo na porodiljsko najviše su koristili muškarci u Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju, dok u Ulcinju, Cetinju, Kolašinu nije bilo očeva koji su koristili to zakonsko pravo, potvrđeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kada bi očevi dojili kako bi to izgledalo pogledajte OVDE.

Za prva četiri meseca 2014. godine, ovo pravo koristilo je 4.179 osoba, od čega 111 muškog pola i to najviše u opštinama Bijelo Polje, Pljevljima i Rožajama, dok za ostale opštine nisu precizno navedeni podaci.

Poređenja radi, prema najnovijim dostupnim podacima u Srbiji je u 2013. pravo na roditeljsko odsustvo koristilo 30, a u Hrvatskoj 15 očeva.

Očevi najviše zaslužni za osećaj sigurnosti kod dece, više pročitajte OVDE.

U razvijenijim zemljama Evrope očevi su spremniji da koriste roditeljsko odsustvo, mada se i tamo uočavaju razlike. Na Islandu čak u 91 odsto slučajeva porodiljske odsustvo uzimaju očevi, a u Švedskoj ih je 85 procenata.

U Nemačkoj 15 odsto očeva koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući, ali ipak više nego u Velikoj Britaniji gde to čini tek osam odsto muškaraca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs