Budite joj pravi uzor

Učite ćerkicu od malih nogu: Kako da vaša devojčica bude dama

Objasnite ćerki da treba da bude ponosna na to što jeste i da nikada ne zaboravi na saosećajnost, razumevanje, samopoštovanje i ispravan odnos s drugima, kao i to da, iako odelo ne čini čoveka, doprinosi prvom utisku koji će drugi steći kada je ugledaju i na osnovu kog će o njoj suditi i pre nego što je upoznaju
Vaše dete & vi
12:00h Autor:
Učite ćerkicu od malih nogu: Kako da vaša devojčica bude dama
Foto: Shutterstock

Vaša ćerka može biti lepo vaspitana, nežna, uredna i saosećajna devojčica koja nikada neće imati probleme u ophođenju prema drugima - vaša dama za ponos, piše Yumama.com.

Ko su dame

Dame su žene koje vode računa o svom ponašanju i obzirne su prema drugima. Njihova odeća uvek je čista i lepa, iako to ne znači da mora biti skupa. Ona su nežne, odmerene, graciozne i mile, a njihovo ponašanje je sinonim za ženu. Dame imaju besprekorne manire i nisu zlonamerne u svojim odnosima s drugima.

OVDE saznajte kojih 5 loših navika treba da izbegavate pred detetom.

Postavlja se pitanje kako devojčica postaje dama. Najverovatnije – tako što joj je uzor bila majka koja je baš takva. Iako ne postoji ništa loše u tome što neke devojčice ne žele da nose suknjice i roze boju, što su na fudbalskom igralištu bolje od mnogih dečaka iz svog društva i što bi se radije igrale rata nego princeza, devojčice su, ipak, devojčice i jednog dana će izrasti u žene. Treba im, zato, objasniti da treba da budu ponosne na to što jesu i da nikada ne zaborave na saosećajnost, razumevanje, samopoštovanje i ispravan odnos s drugima, kao i to da, iako odelo ne čini čoveka, doprinosi prvom utisku koji će drugi steći kada je ugledaju i na osnovu kog će o njoj suditi i pre nego što je upoznaju. Saznajte kako možete pomoći svojoj devojčici da jednog dana postane upravo takva - dama.

1. Budite primer

Najbolji način da naučite svoje dete da bude prava mala dama jeste da se i vi tako ponašate. Deca uče po modelu i, ako vaša ćerka vidi da se ponašate i oblačite kao dama, velika je verovatnoća da će i sama poći vašim stopama.

Uspešno vaspitanje u prvim godinama vašeg deteta podrazumeva da treba da mu pokažete ljubav. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

2. Reči su važne

Za svaku damu, važno je ponašanje, a to podrazumeva i izgovorene reči. To ne znači da treba da se suzdržavate samo od psovanja, već i od ogovaranja i obraćanja nekome na način koji bi se mogao smatrati nepristojnim i zlonamernim. Valjalo bi pomenuti i da tu spada potcenjivanje drugih i autoritativnost. Navike i obasci ponašanja formiraju se na samom početku života, zato pripazite na svaku reč.

Dečije psovke nisu zanimljive - OVDE saznajte kako da ih kontrolišete.

3. Odeća za dame

Odeća ne čini čoveka, da, ali ako obratite malo više pažnje na odeću namenjenu devojčicama koja je izložena u prodavnicama, primetićete da one ne pristaju damama. Dečije haljinice, pantalone i košuljice sve češće predstavljaju sitnije verzije odeće kakvu nose odrasli, a neretko su ti komadi neprikladni. Zato pažljivo razmislite pri kupovini kakav utisak će izgled vaše ćerke ostaviti i kako će on uticati na njeno samopouzdanje. Nije naodmet napomenuti da je odeća jedne dame uvek čista.

4. Ponosna na ženstvenost

U današnje vreme, žene mogu biti snažne, nezavisne i samopouzdane i zadržati svoju ženstvenost. I sami ste više puta bili svedok toga da graciozne i šarmantne osobe ostavljaju jači utisak. Zato je ohrabrite da bude graciozna i, u svakoj situaciji, ljubazna i saosećajna.

5. Rad na stavu

Kod mališana se stavovi formiraju rano, zbog čega je važno razgovarati s njima ozbiljno i pomoći im da izgrade ispravan stav pre nego što bude prekasno. Čak i ako je vaša devojčica najlepša i najmirišljavija na svetu, niko je neće primetiti ukoliko je negativna i neprijatna.

6. Pažljivo se ophodite

Duh jednog deteta se najlakše naruši grubošću. Svaki roditelj mora biti vičan grdnji kako bi pomogao svom detetu da shvati šta je ispravno, a šta ne, ali grubost nikada nije rešenje.

Ukoliko vaša devojčica želi da obuče haljinicu koja nije oprana, objasnite joj zbog čega je to loša ideja, umesto da je jednom rečenicom rasplačete – što, priznajmo, s najmlađima nikada nije tako teško.

A OVDE saznajte kako da se izborite sa besom vašeg deteta i da sačuvate hladnu glavu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs