RODITELJSTVO

NEKE STVARI MOŽEMO SAMO OD OCA DA NAUČIMO: 9 lekcija o životu koje svaka ćerka mora da zna!

Samo ovako će izrasti u sreću i samouverenu osobu

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shuterstock

Očevi su izuzetno važne figure u životima svojih ćerki. Oni su to da im svojim primerom pokažu da uloga oca u porodici nije samo da gledaju utakmice, već da ravnopravno učestvuju u porodičnom životu, obavljajući i one poslove koji su, poslovično, namenjeni majkama.

Ovo su lekcije kojima svaki otac treba da nauči svoje žensko dete: 1. Da je posebna i njemu najvažnija Svako dete je jedinstveno, ali ono to neće saznati sve dok mu vi svojim ponašanjem to ne pokažete. Između ostalog, zadatak oca je da pomogne svojoj ćerki da otkrije svoj pravi identitet i da shvati da je posebna (i njemu najvažnija) u svakom pogledu. Otac treba da prihvati i voli svoje dete onakvim kakvo jeste. Takva ljubav i podrška omogućavaju da dete razvija svoje sklonosti i samopouzdanje, da stekne osećaj za prave vrednosti i da se ostvari u životu.

2. Da zaslužuje samo najbolje u životu Prirodno, svaki roditelj želi samo najbolje svom detetu, a da bi se to i ostvarilo, deca, a naročito ženska, moraju da nauče da veruju u sebe. Uloga oca jeste da voleći svoje "devojke" (ćerku i njenu majku) pokaže svom detetu kako se voli i kako se uživa u sadašnjem trenutku. Takođe, otac treba da nauči ćerku da je sreća u onome što osobu čini zadovoljnom i da ona ne zavisi od mišljenja i kriterijuma drugih ljudi. 3. Da bude dovoljno jaka Jedna od najvažnijih stvari koju otac treba da nauči ćerku jeste da veruje u sopstvenu snagu. Verujući sopstvenim sposobnostima, prevazići će strah od neuspeha i steći hrabrost potrebnu da se uhvati u koštac s problemima, ma kakvi oni bili. U okviru ovog procesa, otac treba da nauči ćerku da će se u životu neminovno suočavati sa padovima i neuspesima, ali da to ne sme da osujeti njene nove pokušaje. Očevi su veliki autoriteti ćerkama i mnoge devojčice se često ugledaju na njih. 4. Da treba slobodno da iznosi svoje mišljenje Prevazilaženje straha da se kaže šta se misli i oseća nikada nije lako, podednako za decu i odrasle. Ljudi oklevaju da iznesu svoja stvarna mišljenja/osećanja, jer ne žele da povrede, razočaraju ili razljute druge. Zbog toga, otac treba da pomogne svojoj ćerki da prebrodi ovaj strah i da bez straha iznese šta misli i kako se oseća, pre svega u krugu svoje porodice. 5. Da treba da bude samodisciplinovana Samodisciplina je jedna od najvažnijih i najkorisnijih veština kojom treba da vlada svaki čovek. Ona se stiče pre svega u porodici, pri čemu otac igra vrlo bitnu ulogu u izgrađivanju unutrašnje snage i samokontrole kod svoje devojčice. Kao i sve najvažnije životne lekcije i ova se uči na primerima. Očeva odlučnost i posvećenost onome što radi biće sasvim dovoljna da nauči dete disciplini. Ipak, u vaspitavanju pronađite pravu ravnotežu između previše prijateljskog odnosa i prevelike strogosti.

ODGAJILA JE SINA KOJI JE STEKAO 197 MILIJARDI, 7. DECE I NEUMORNO RADI: 5 saveta majke Ilona Maska za sve roditelje!

otac i ćerka
foto: Shuterstock

6. Da nauči kako da se odbrani Otac je oduvek bio zaštitnik kuće, onaj koji pruža sigurnost svim članovima porodice. Ali, imajući u vidu današnji način života, svi ukućani, bez obzira na pol treba da nauče kako da se zaštite sebe od neugodnih i rizičnih situacija. Upravo zbog toga, otac treba da nauči svoju ćerku kako da se odbrani od negativnih uticaja i potencijalnih opasnosti. Budući da život donosi mnoge nepredvidljive situacije i ćerke treba da nauče da odbrane svoje interese i onda kada nema muškarca pored njih.

7. Da bude nezavisna I ova lekcija spada među najvažnije u životu. Ćerka treba da shvati da ne mora da zavisi od muškarca, ni na koji način. To će postići tako što će je podsticati u njenim htenjima i interesovanjima, pomagati joj u rešavanju zadataka, ali samo do one mere koliko je potrebno da ona sama nastavi gde je zapela. 8. Da izgradi samopouzdanje Samopouzdanje je karta za životnu sreću i dobro zdravlje. Da bi pomogao svojoj ćerki da izraste u sigurnu osobu, otac treba da je hvali, ali prvo njenu inteligenciju i sposobnost, pa tek onda izgled. Naravno, pored toga devojčica treba da oseti da je voljena i poštovana, što će pomoći da se izgradi emotivna inteligencija. 9. Da je prava ljubav bezuslovna Iako mnogi kažu da je roditeljstvo jedna od najtežih životnih uloga, ona vam ujedno daje priliku da omogućite detetu da oseti snagu bezuslovne ljubavi. Voleti bezuslovno znači davati, bez očekivanja da ćete išta dobiti zauzvrat. Bude li otac bezuslovno voleo svoju ćerku, ona će izrasti u osobu s pozitivnim stavom prema muškom rodu. Ako se ovome pridodaju sve prethodno naučene lekcije, to bi mogao biti dobar osnov da će vaša mezimica jednog dana napraviti dobar izbor partnera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...