Zamke roditeljstva

Šest pogrešnih stavova koje namećemo deci: Ovim im sigurno i temeljno uništavamo život!

Retko kome padne na pamet da roditelji, pokušavajući da pruže najbolje, mogu da unište dečiji život. Pa, kada se jave kompleksi inferiornosti, samoubilačke misli i depresija, krive nekog drugog, a ne sebe.

Vaše dete & vi
Autor:
Šest pogrešnih stavova koje namećemo deci: Ovim im sigurno i temeljno uništavamo život!
Foto: Shutterstock

Osnovni stavovi koje NE TREBA nametati deci:

1. Ne postoji bezuslovna ljubav. Ako želite da vas vole, morate to zaslužiti. Ova izjava je fiksirana u detetovom umu ako roditelji obezvređuju njegove emocije i nameće svoje mišljenje. Dete se moli da ne uznemirava roditelje i da bude poslušno, tada će tata i mama biti srećni.

2. Apsolutno sve ima neku začkoljicu. Ništa nije besplatno. Ako ovo govorite detetu, ono će izrasti u čoveka koji nije u stanju da pruži ljubav i primi ljubav.

3. Ne približavaj se strancima. Ako je ovo pravilo bez izuzetka i objašnjenja, dete će vam izrasti u osobu koja će imati veoma malo prijatelja.

4. Nerealno je postići veliki uspeh ako imaš samo jedan talenat, nemoguće je postati neko i nešto na pošten način.

5. Ne treba težiti bogatstvu. Ovo će stovoriti zabunu kod dece, jer svi žele da žive u izobilju. Novac nije zlo, a ljudi su navikli da osuđuju bogate ljude u smislu da nisu dobri, a opravdavaju svoje siromaštvo time što su pošteni.

6. Dečak treba da bude jak i da ne plače, devojčica mora da bude dama. A šta ako je dečak emotivac koji voli da se igra sa najboljom drugaricom? Šta ako devojčica obožava borilačke veštine? Zbog čega dete treba da menja svoju ličnost, zašto da je ne razvija?

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs