Roditeljstvo

Psiholozi vas mole: Ove 3 stvari prestanite da govorite sinovima!

Psiholog Eliza Presman navodi da ove tri fraze ne smemo da govorimo svojim sinovima

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Profimedia

1. Bićeš takav dasa/srcelomac

Zašto je to problematično: Svome vlastitom detetu namećete romantični stereotip. Dete ne bi trebalo od vas ni da čuje: "O, da li je to tvoja devojka?" Deca ne razmišljaju tako o svojim drugarima i to ih samo zbunjuje.

Biće vremena kada će dete razmišljati o ljubavi, ali kada je malo, ovo mu ne govorite.

2. Dečaci se ne igraju sa lutkama

Šta je problematično: dete će ostati željno igračke, misliće da je to nešto što mu je zabranjeno. Naučno je dokazano da lutke/bebe razvijaju maštu kod mališana (i dečaka i devojčica). Svom sinu ne treba da zabranite da se igra sa lutkama, jer on na taj način uči da bude brižan prema drugima, manjima od njega.

"Kakvu poruku šaljete svom sinu kada mu kažete da se dečaci ne igraju sa lutkama? Da li želite da mu kažete da muškarac ne treba da se brine o svom detetu? Možda ne želite to da kažete, ali mu govorite ovom porukom. Budite svesni toga," kaže doktor Presman.

3. Ti si tako jak

Šta je tu problematično: detetu namećete obavezu da bude "jak" da ne plače, ne pokazuje emocije. To nije dobro. I dečaci treba da plaču. Možda roditelji samo žele da ohrabre dečake, ali morate da znate da svom sinu morate da dopustite da bude slab. To je sastavni deo odrastanja.

(prevod Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs