Obavezno pročitajte

Učite svoju decu da razmišljaju pozitivno: Ovakav stav će im mnogo olakšati život!

U svetu koji je pun negativnih stvari, nasilja i patnje, pozitivan stav može učiniti život bar na neki način lakšim. Iako je nemoguće u potpunosti kontrolisati životne događaje, možete kontrolisati svoje reakcije na ono što se dešava. Ovakav stav omogućava vam da razvijete snagu kako biste se suočili sa životnim izazovima. Kada deca razviju pozitivan stav rano u životu, pozitivno razmišljanje postaje navika koja može olakšati pritiske povezane sa odrastanjem.

Vaše dete & vi
12:22h Autor:
Učite svoju decu da razmišljaju pozitivno: Ovakav stav će im mnogo olakšati život!
Foto: Shutterstock

Korak 1

Naučite svoju decu da kontrolišu svoje unutrašnje monologe. Ovo su izjave koje oni konstantno ponavljaju sebi u svojim mislima, kao što su “ja sam loš u matematici. Nikada neću proći razred.” Pomozite im da zamene ove negativne izjave navodeći glasno ili nečujno: “Možda imam težak period da razumem matematiku, ali ću nastaviti da pokušavam i potražim pomoć od drugih, poput mojih nastavnika, roditelja i drugih učenika.”

Korak 2

Podsetite svoju decu da je pozitivan ili negativan događaj koji se dogodio u njihovim životima njihov izbor. Naučite svoju decu koristeći primer, kao što su: “Ljutiti se na nekoga je kao da pijete otrov, a očekujete da druga osoba pati.”

Korak 3

Pokušajte da kreirate pozitivno okruženje u vašem domu gledajući smešne filmove, pričajući šale i priče. Objasnite svojoj deci da se samo onda kada se smeju mogu se osećati bolje.

Korak 4

Pružite deci puno naklonosti u obliku ljubaznih reči, zagrljaja i poljubaca.

Korak 5

Pomozite deci da razviju hobije koji su dobri kako bi izgradili poverenje. Možete, na primer, ohrabriti svoje dete koje ima divan glas, da uzima časove pevanja kako bi svoj glas školovalo i time dovelo na još bolji nivo.

Korak 6

Podstičite svoju decu da pišu dnevnik kako bi mogli nakon nekog vremena da vide svoje uspone i padove. Sve ono zbog čega su bili srećni i sve ono što ih je povredilo. Sigurno će negde zapisati i šta su naučili iz toga što im se desilo.

Kada vaše dete doživi razočarenje, zamolite ga da razmisli o lekcijama koje može naučiti iz iskustva kako bi izbegli ponavljanje greške u budućnosti. Hvalite ga za pokazivanje zrelosti i prepoznavanje lekcije i za proaktivan pristup greškama umesto da se zadržite na njima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs