Povratak u klupe

Kako vratiti detetu radne navike nakon raspusta: Ovo svaki roditelj treba da uradi

Mesec dana vaše posvećenosti uticaće na čitavu školsku godinu

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Tokom letnjeg raspusta deca izgube onoliko znanja koliko su stekla za mesec dana u prethodnoj školskoj godini, pa čak u proseku i jedan koeficijent inteligencije, zaključili su američki psiholozi na osnovu istraživanja koje su sproveli.

 

Ako uzmemo u obzir da su zbog virusa korona školarci imali produženi odmor, jasno je da će im biti još teže da se vrate na staro.

 

Zbog igrica najveći problem je - logika.


Studija je pokazala da deca najveći problem u svakoj novoj školskoj godini uglavnom imaju sa gradivom iz matematike i maternjeg jezika, jer tokom leta ne rešavaju logičke zadatke i ne pišu, nego igraju igrice ili vreme provode u igri napolju. Zbog toga bi roditelji prvih nedelja u novom razredu trebalo da rade sa njima najviše na tim predmetima, da ih preslišavaju, zadaju im lakše zadatke i motivišu ih da se zainteresuju za učenje.

- Značajno je da odrasli budu uz njih prvi mesec nove školske godine, jer teško da će učenici uspeti sebe da nateraju da opet revnosno uče, čak iako su dobri đaci - upozorava Majkl Džonson, jedan od vođa njujorške studije.


Zaboravite na viku, galamu i pretnje. To nisu metode koje donose efekte.
 

Mališani će se radije i dalje igrati posle škole, nego što će imati svest da je važno da urade domaći i pripreme se za testove. Zapamtite, vi ste tu da ih podsetite i pomognete im da ponovo izgrade radne navike. Uvek je dobro da se to ne dešava na silu, nego da lepim razgovorom doprete do svog školarca.

 

Pričajte mu o sledećem raspustu koji će provesti bezbrižno ako sada uči.
Podsetite ga da će, ako bude na vreme uhvatio korak sa novim gradivom, moći da bude bezbrižan na raspustu i da ne brine o popravljanju ocena. Učite i vi sa njim, zašto da ne. Na taj način ćete oboje kvalitetno provesti zajedničko vreme i učvrstiti odnos.

 

Džonson tvrdi da će mesec dana laganog rada sa decom sigurno dati rezultate za celu školsku godinu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...