Duži dani, zelenilo i cveće

Obeležite početak proleća: 5 načina da uživate sa vašim detetom

Pogledajte nekoliko jednostavnih načina da, sa svojim mališanom, pozdravite proleće i zajedno uživate u vremenu provedenom u prirodi
Vaše dete & vi
08:22h Autor:
Obeležite početak proleća: 5 načina da uživate sa vašim detetom
Foto: Thinkstock

Zelena trava, šareni cvetovi, svež vazduh i prijatna temperatura pružaju bezbroj mogućnosti za zabavu, prenosi Yumama.com.

Proleće je, možda, najlepše godišnje doba za mališane. Dani traju duže, svuda oko nas su zelenilo i šareni cvetovi, a prilike za zabavne i poučne aktivnosti su bezbrojne. Deca po čitav dan provode na svežem vazduhu, aktivniji su i uživaju u svojevrsnoj prilici da istraže prirodu i izmisle nove igre, zasnovane na pupoljcima, zelenim listićim i gustoj travi, i da razmisle o promenama. Mašta, zdravlje, radost... Sve to buja u mališanima dok se proleće budi! Zato ne dozvolite da prvi dani proleća budu obični dani. Obeležite ih nizom zabavnih aktivnosti i pokažite detetu da ne postoji zabavnija i prijatnija igraonica od parka, dvorišta i šume.

1. Posadite cveće

Proleće može biti idealna prilika da objasnite detetu promene u prirodi. Pomozite mu da zasadi cvet ili drvo i objasnite mu šta će se s tom biljkom dogoditi. Vaš mališan će imati priliku da posmatra bujanje biljke kojoj je sam podario život, spozna promenljivost sveta i uoči važnost prirode.

2. Napravite venčić od prvih vesnika proleća

Venac od cveća može biti odličan ukras za vrata ili policu, a devojčice vole da ga, maskirane u princeze, stave na glave kao krunu. Za šta god se koristio, on će svakako doneti ogromnu zabavu prvih dana proleća. Mališani uživaju u branju cveća, pažljivog biranja i kombinovanja boja na neki svoj način, pa će pravljenje venčića biti nezaboravna aktivnost koju ćete, svakako, ponavljati čitavog proleća.

3. Pomozite detetu da napiše pesmicu ili nacrta prve dane proleća

Dok se priroda budi, vreme je da se probudi i umetnik u vašem mališanu. Pripremite hartiju, olovke, drvene i vodene bojice i flomastere i posvetite se umetnosti. Neka novo godišnje doba bude vaša inspiracija za lepu pesmu o buđenju prirode iz zimskog sna ili za prikaz guste krošnje drveta načičkane cvetovima jabuka i trešanja...

Kojih 5 roditeljskih trikova štede vreme i novac saznajte OVDE.

4. Zajedno napravite prolećne kolačiće

Uz pomoć svog omiljenog pomoćnika u kuhinji, možete pozdraviti proleće ukusnim kolačima. Pripremite detetu šarenu kecelju, zajedno pravite osvežavajuće kolače i dekorišite ih cvetićima, leptirićima.

5. Krenite u prvu prolećnu šetnju

Proleće sa sobom nosi mnogo toga, a mogućnosti za česte šetnje po prijatnom vremenu su možda i najveća korist. Prvi dani proleća su odlična prilika da sa svojim mališanom provedete dane na svežem vazduhu, osetite tople sunčeve zrake, prošetate nekim parkom i odgovorite na sva njegova ’’prolećna’’ pitanja.

A koje su odlike dobrih roditelja pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs