Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Dr Ostojić iz KBC Dragiša Mišović o deci i koroni: Sve više dece sa upalom pluća, evo kada ih morate voditi kod lekara!

U letnje vreme vladaju i rotavirusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu decu sa tim simptomima, otkrila je doktorka Olivera Ostojić

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shuterstock

Sve više dece i beba u Srbiji oboleva od korone. Klinička slika oboljevanja kod mališana ozbiljnija je nego u prvom talasu i bliža kliničkoj slici odraslih i pored toga što je verovatnoća mala ne postoji garancija da deca neće razviti težu kliničku sliku.


Na dečju kliniku KBC "Dragiša Mišović" u poslednje dve nedelje pristiže mnogo više pacijenata, što ambulantnih, što za bolničko lečenje.

 

"U prvom talasu imali smo između 130 i 150 obolele dece. Sada se i kod dece javlja upala pluća. U letnje vreme vladaju i rotavirusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu decu sa tim simptomima", otkrila je za "150 minuta" rukovidilac te klinike dr Olivera Ostojić.

 

Ona je objasnila da decu treba voditi kod lekara kada su roditelji ili najuža familija pozitivni na kovid, ako dete pritom ima temperaturu, malaksalo je, ima bol u grlu, žali se na glavobolju, počinje da kašlje ili je lošeg je opšteg stanja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs