Predlozi

Deca srećna, roditelji mogu da predahnu: Evo kako da animirate decu u samoizolaciji!

Provedite kvalitetno vreme sa decom ili prosto dajte sebi malo oduška...

Vaše dete & vi 06.04.2020. - 17:12h Autor: Stil/ Maša Petković
Foto: Shutterstock

Proleće je stiglo i vaša dece bi sigurno najviše od svega volela da su napolju, u parku, na biciklu ili rolerima, ali to, nažalost, usled samoizolacije zbog epidemije korona virusa – nije moguće.

 

Situacija kada su deca duži vremenski period u zatvorenom prostoru može dovesti do eskalacije nervoze i kod dece, usled monotonije, dosade i nemogućnosti da utroše energiju kao inače. Posebno je teško sa decom predškolskog uzrasta, kojoj je teže objasniti zašto moraju da ostanu u stanu 24 sata i ne smeju izaći napolje. Ali, zato postoje aktivnosti koje možete "imati u rukavu", a koje će ih smiriti, zabaviti i vreme učiniti zanimljivim.

 

Neke od aktivnosti, koje uključuju i učešće roditelja, biće vreme koje ćete lepo i kvalitetno provesti sa svojom decom, a pritom izbeći njihovu nervozu i nezadovoljstvo.

 

Evo predloga šta sve možete raditi sa svojom decom u izolaciji

 

Igrajte društvene ige - deci će ova vrsta mentalne stimulacije biti od koristi, a i roditelji mogu da se zabave, ukoliko se priključe. Neke od igara koje možete igrati sa svojom decom su monopol, ne ljuti se čoveče, tvister, igre memorije, slaganje slagalice i drugo.

 

Pecite i dekorišite

 

Kreativno vreme u kuhinji je nešto što će vaša deca obožavati. To je jedna od aktivnosti koje im inače nije često dostupna, pa će im novitet biti itekako zanimljiv. Uzmite jednostavne recepte za kolače, poput mafina, dozvolite svojoj deci da mešaju i mute sastojke i naravno, dozvolite im da dekorišu poslasticu koju su „sami“ napravili i imaćete srećno i nasmejano dete.

 

Napravite žurku

 

Naduvajte par balona, pospite jednu kesicu konfera, sipajte grickalice u činije, pustite muziku i napravite plesnu žurku sa svojom decom. Naravno, dozvolite im da sami odaberu plej listu, to će učiniti da se osećaju važno i kao deo procesa, pa će se intenzivnije uključiti u aktivnost.

 

Kampujte unutra

 

Raširite dečji šator, razbacajte ćebad i jastučiće, prigušite svetla i napravite pravi doživljaj kampovanja u prirodi. Deci će biti zabavan i potpuno nov doživljaj toga što ste prirodu doveli u stan.

 

Bjuti zabava (aktivnost za mame i ćerke)

 

Napravite mejkover zabavu, tako što ćete jedna drugoj napraviti novu frizuru, kikice, našminkati se, lakirati nokte ili zajedno napraviti hranjivu masku za lice koju ćete obe držati na licu. Ukoli ste baš „hrabri“, možete na Internetu potražiti izazove poput blindfolded makeup challenge (izazov šminkanja sa povezom preko očiju). Verujte nam – biće puno smeha ako se osmelite za ovaj izazov!

 

Čitajte im bajke

 

Bajke imaju umirujući efekat na decu i mogu jako da im okupiraju pažnju. Zato, iskoristite ovo vreme da im pročitate neke od omiljenih klasika koje do sada niste stigli. Ukoliko starije dete zna da čita, možete ga „uposliti“ da mlađem/ima čita, na taj način svi će biti okupirani, a vi možete za to vreme da obavite druge poslove ili posvetite neko vreme sebi.

 

Napravite karaoke zabavu

 

Nadjite karaoke koje melodije na You Tube-u, odaberite zajedno sa decom njihove omiljene pesme i napravite koncert! Deca obožavaju da pevaju, a i potrošiće višaka energije na ovaj način.

 

Budite modni dizajner

 

Uzmite neku staru majicu ili duksericu, pripremite boje i ukrase (markere, flomastere, šljokice, tempere) i dajte detetu da dizajnira „specijalnu majicu za vas“. Videćete, biće okupirano dosta dugo i presrećno što pravi nešto za vas, a vi ćete biti oduševljeni novim unikatnim modnim komadom.

 

Gledajte omiljene animirane filmove

 

Napravite filmsko veče – spremite kokice, namestite se udobno na kauč sa svojom decom i pustite im omiljene animirane filmove. Deca će se zabaviti, a i vi ćete uživati u nekoj od bajki ili iskoristiti vreme dok su oni okupirani da malo dremnete.


 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...