Prva pomoć

Vodič za roditelje: Kako da spasete bebu od gušenja (VIDEO)

Polovina roditelja ne zna kako da na pravi način pomogne detetu koje se guši
Vaše dete & vi
02:04h
Vodič za roditelje: Kako da spasete bebu od gušenja (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube

Svakom detetu može da se desi da proguta nešto što može da prouzrokuje gušenje, a prva pomoć u tim trenucima može da bude presudna.

Preporuka roditeljima je da bebu okrenu licem na dole i da je spuste na svoju nogu, kako bi mogli da pritisnu detetova leđa. Stručnjaci za prvu pomoć kažu da ovo daje detetu veći oslonac, u odnosu na dosadašnju praksu tokom koje se beba postavljala na ruku odrasle osobe.

http://www.youtube.com/watch?v=HTRNy9L7D8Q
1.000 roditelja 38 odsto

Klajv Džejms iz Prve pomoći St John kaže: "Ako se dete guši, prvo treba da ga položite licem nadole na vašoj nozi i da ga pridržite vašom rukom, a zatim ga 5 puta jako potapšite po leđima između lopatica korenom vašeg dlana."

Ranije se ovaj postupak obavljao tako što je beba bila položena duž ruke odrasle osobe, ali noga je mnogo sigurnija i pruža jači oslonac.

"Proverite detetova usta da nema neki predmet unutra. Ako još uvek postoji nešto što ga guši, onda okrenite dete na leđa i pet puta ga pritisnite između grudne kosti", dodaje Džejms.

Koristite dva prsta i pritiskajte grudnu kost. Ako se dete i dalje guši posle 3 kruga udaranja leđa i pritiskanja grudne kosti, pozovite hitnu pomoć i nastavite sa zahvatima dok ne stignu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs