Uz odobrenje lekara

Trudnice, vežbajte: Joga za lakši porođaj

Joga u trudnoći ublažava bolove u leđima, poboljšava san i olakšava porođaj, potvrdili su stručnjaci sa klinike Majo
Trudnoća
16:48h Autor:
Trudnice, vežbajte: Joga za lakši porođaj
Foto: Shutterstock

Kada ste u drugom stanju, telo potpuno drugačije reaguje od onoga što ste do sada osećali. Nekada ne znate kako da se ponašate i šta da radite, pa ste često nervozni i razdražljivi. Stučnjaci savetuju da vežbate jogu čak i ako je nikada pre niste vežbali.

Joga povećava toleranciju na bol

Tokom trudnoće beba lagano raste što sa vremenom sve više opterećuje kičmu i kukove. Upravo zbog toga se preporučuju vežbe za kukove, ruke i ramena jer ublažavaju bolove. Duboko disanje u kombinaciji sa vežbama povećavaju nivo hormona sreće, endorfina i serotonina, a oni opet prag tolerancije na bol. Osim toga, joga deluje i na nervni sistem zadužen za opuštanje što smiruje i nerođenu bebu.

Istezanje jača imunitet trudnice i smanjuje mučnine

Vežbe istezanja jačaju mišiće i podstiču cirkulaciju što jača imunitet, ali pomaže i u smanjivanju otečenosti. Telo time postaje otpornije na bolesti i lakše podnosi trudnoću, pa su samim tim i mučnine ređe.

Jača karlica znači i lakši porođaj

Tokom trudnoće organizam otpušta hormone koji omekšavaju zglobove i pripremaju telo za porođaj, ali pre samog čina preporučuje se da ojačate mišiće karlice. Što su mišići jači, to će porođaj biti lakši.

Za početnice u jogi predlažu se vežbe koje ne zahtevaju previše naprezanja

Trudnice koje pre nisu vežbale jogu, trebalo bi da počnu sa laganijim vežbama koje ne opterećuju telo, ali samo uz dopuštenje lekara. Naročito treba da pripaze trudnice u prvom tromesečju zato što je to razdoblje najosetljivije. Preporučuje se da se držite poza koje su udobne, dok sa pozama za ravnotežu treba biti posebno oprezan. Takođe, treba paziti na zglobove koji tokom trudnoće omekšaju, pa ih je lako uganuti. Stoga, vežbe istezanja treba raditi samo u skladu sa mogućnostima bez forsiranja.

Alternativa jogi - plivanje, ples, lagano istezanje

U trudnoći je važna aktivnost kako za majku tako i za dete, pa osim joge mogu isprobati plivanje, plesanje, lagano istezanje i šetnju. Vežbanje omogućava brži povratak staroj figuri, međutim, pre vežbanja treba se posavetovati sa doktorom kako bi se izbegle komplikacije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs