Ako planirate proširenje porodice

Nauka otkrila: Evo koliku pauzu treba napraviti između dve trudnoće!

Glavni zaključak je da porodicu treba planirati na vreme i poslušati preporuke lekara kako bi se opasnost smanjila na minimum

Trudnoća 04.11.2018. - 13:38h Autor: City Magazine / IFL Science
Foto: Shutterstock

Prilikom trudnoće postoji puno faktora rizika o kojima treba voditi računa kako bi sve bilo u redu sa bebom. Jedno novo istraživanje na taj spisak faktora dodalo je i vreme koje protiče između trudnoća u slučaju da se roditelji odluče za više od jednog deteta.

 

Ovoliko vremena je potrebno da žena zatrudni: 6 saveta koji ubrzavaju stvari!

foto: Shutterstock

U novoj detaljnoj studiji došlo se do zaključka da između dve trudnoće treba čekati barem 18 meseci, jer to smanjuje zdravstvene rizike i za mamu i za bebu. Ovo je posebno značajno za žene starije od 35 godina, kod kojih se rizici povećavaju, a koje često svesno prave manje razmake između trudnoća. Na osnovu ogromnog broja podataka ustanovljeno je da je kod žena od 20-34 godine u ovom slučaju u opasnosti beba, dok je kod starijih više u opasnosti majka.

 

Neželjene posledice do kojih može doći obuhvataju prerani porođaj, ozbiljne zdravstvene poremećaje kod majke i čak smrt. Ovi slučajevi su veoma retki i statistika pokazuje da se razlikuju zavisno od majčine starosti. Glavni zaključak je da porodicu treba planirati na vreme i poslušati preporuke lekara kako bi se opasnost smanjila na minimum.

 

Predivno iskustvo: Ovako izgleda izgleda porođaj prirodnim putem! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...