Ništa nije tako

Idealne mame Instagrama: Fenomen koji stvara neviđeni pritisak novopečenim porodiljama!

Na društvenim mrežama su sve majke savršene odmah posle porođaja, međutim, istina je daleko od toga.

Trudnoća
Autor:
Idealne mame Instagrama: Fenomen koji stvara neviđeni pritisak novopečenim porodiljama!
Foto: Shutterstock

Da li ste i vi čuli za mit o boginji – ženi koja je savršena supruga i još savršenija majka?

Reč je o svojevrsnom kulturuloškom fenomenu, tačnije pritisku pod kojim se nalaze današnje novopečene majke, a koji potiče sa društvenih mreža.

Pritisak koji žene trpe za vreme trudnoće je ogroman, a vremenom još više narasta i prati ih kroz porođaj i nakon njega. Samo se setite fotografija svih onih trudnica koje su samo “dobile stomačić” i povratile manekensku figuru mesec dana nakon porođaja i svih onih perfektnih majki koje se na Fejsu razmeću fotografijama i statusima, čije su bebice uvek nasmijane, lepo obučene i “naučene” da prespavaju celu noć.

Ovaj privid perfekcije često ostavlja veliki utisak na buduće i novopečene majke, a pritisak je nekada gotovo nepodnošljiv.

"Novopečene majke osećaju obavezu da baš sve rade savršeno, bez greške. Opsednute su svakim, pa i najsitnijim detaljem, jer je svet zastrašujuće mesto. Porođaj predstavlja ulazak u svet roditeljstva i naša očekivanja su ogromna", izjavila je jedna mama za portal Brit + Co.

Voće koje žene treba da izbegavaju: Može da izazove pobačaj, tokom menstruacije pojačava krvarenje!

foto: Shutterstock

Čak ni sam čin donošenja deteta na svet nije "pošteđen" velikih očekivanja.

Nakon što je pogledala dokumentarac o prirodnom porođaju i pročitala popularnu knjigu Ine Mej Gaskin koja se bavi istom temom, jedna mlada mama je rešila da se porodi upravo tako, na prirodan način, uz epidural i prisustvo babice. Zbog ove odluke, njen porođaj je trajao jako dugo i zahtevao je ekstrakciju vakuumom, ali je na svet donela zdravu bebu. Ipak, tuga zbog lošeg iskustva tokom porođaja uspela je da zaseni ono što je bilo najvažnije – dolazak njenog sina na svet.

"Osećala sam se kao da me je sopstveno telo izdalo. Pošto nisam uspela da se porodim na prirodan način, osećala sam kao da nešto nije u redu sa mnom. Ako su druge žene uspele da se porode prirodnim putem, zašto to meni nije pošlo za rukom?

Laura je u srednjoj školi saznala da je trudna: Sa 18 godina život joj se okrenuo, profesori je ponižavali, a evo šta je ona uradila!

foto: Profimedia

Nažalost, slučaj ove majke nije nimalo neuobičajen. Magazin TIME je nedavno sproveo anketu u kojoj je učestvovalo 913 porodilja, a od njih je čak polovina priznala da je u danima nakon porođaja često osećala kajanje, stid, krivicu i ljutnju zbog neočekivanih komplikacija i nedostatka podrške. Ova stresna stanja koja prate mlade majke često "vuku korene" iz štetnih kulturalnih pritisaka koje se tiču majčinstva.

Traumatični elementi za vreme porođaja mogu biti različiti, a njena iskustva u toku trudnoće i porođaja igraju jako veliku ulogu kada je u pitanju njeno mentalno stanje u prvim danima majčinstva. Takođe, žene koje su u toku života doživele gubitak voljenih osoba, koje su trpele nasilje ili bilo koji vid zlostavljanja u detinjstvu imaju veće šanse da se u trudnoći i nakon porođaja suoče sa psihološkim problemima, depresijom i anksioznošću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs