Manje rizičan

Jeste li čuli za prirodni carski rez? Beba za 4 minuta sama izlazi iz stomaka!

Reč je o novoj metodi porođaja koja će ovog leta biti testirana u britanskim porodilištima
Trudnoća
23:48h Autor:
Jeste li čuli za prirodni carski rez? Beba za 4 minuta sama izlazi iz stomaka!
Foto: Thinkstock

Prirodni carski rez podrazumeva rasecanje kože trudnice, ali lekari ne vade bebu iz stomaka, već je puštaju da sama izvuče ramena. Kod prirodnog carskog reza, kako ga stručnjaci nazivaju, "izlazak" bebe iz stomaka traje oko četiri minuta, a odmah nakon toga se beba stavlja majci na grudi, kako bi se podstakla bliskost između njih.

Reč je o novoj metodi porođaja koja će ovog leta biti testirana u britanskim porodilištima, kako bi se utvrdilo da li je manje rizična za bebe i mame u odnosu na standardnu proceduru.

Neki stručnjaci smatraju da su bebe rođene "običnim" carskim rezom podložnije respiratornim problemima zbog toga što ih lekari naglo vade iz majčinog stomaka, pa je novorođenčetu teško da normalno udahne vazduh. Zato eksperti smatraju da bi sporiji, prirodni carski rez smanjio taj rizik, a tvrde i da bi mame to bolje podnele jer su uključene u porođaj.

Ova procedura će biti testirana u bolnici koledža u centralnom Londonu, a podrazumeva da lekari kroz rez na majčinom stomaku izvuku bebi glavu, a zatim je puste da sama izvuče ramena, kako bi što više ličilo na prirodni porođaj.

Prirodni carski rez je metoda porođaja prvi put izvedena u bolnicama "Kraljica Šarlot" i "Čelzi" u Londonu pre više od jedne decenije, a ova procedura je dostupna samo u nekoliko privatnih klinika u svetu. Međutim, ukoliko testiranje prirodnog carskog reza bude uspešno, ova metoda porođaja mogla bi da bude alternativa za žene koje iz različitih razloga ne mogu da se porode prirodnim putem.

Carski rez ili prirodni porođaj: Prednosti i mane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs