Ima nade

Ne odustajte od trudnoće: Veštačka oplodnja moguća i iz 6. puta

Autori studije su otkrili da se kod žena nakon svakog pokušaja veštačke oplodnje povećavala verovatnoća da ostanu u drugom stanju
Trudnoća 29.12.2015. - 13:18h Autor: B92
Foto: Shutterstock

Dve trećine parova prođe kroz čak šest pokušaja veštačke oplodnje pre uspešne trudnoće, pokazalo je najnovije istraživanje.

 

Naučnici tvrde da pacijenti ne treba da na veštačku oplodnju gledaju kao na samo jedan pokušaj, jer se šanse za uspeh povećavaju sa povećanjem broja tretmana.

 

Naime, autori studije su otkrili da se kod žena nakon svakog pokušaja veštačke oplodnje povećavala verovatnoća da ostanu u drugom stanju. U prvom krugu oplodnje, žene uglavnom imaju 29,5 odsto šansi da zatrudne, a u svakom narednom krugu taj procernat se povećava.

 

Veštačka oplodnja se obično prekida nakon tri ili četiri neuspela pokušaja.

 

Konačno dobili prvo dete: Nisu odustali ni posle 11 godina i 13 pokušaja! (FOTO)

 

Ova studija je obuhvatila oko 157.000 žena koje su u periodu od 2003. do 2010. godine prošle kroz skoro 260.000 ciklusa stimulacije jajnika. Prosečna starost tih žena na početku lečenja je bila 35 godna, a prosečno trajanje tretmana je bilo četiri godine.

 

Profesor Lavlor sa Univerziteta u Bristolu je rekao da ovi rezultati podržavaju efikasnost produžavanja broja tretmana i nakon tri ili četiri neuspela pokušaja.

 

"Lekari često obeshrabruju parove na dalje lečenje nakon par neuspešnih pokušaja, ali naši rezultati ukazuju da treba i dalje pokušavati", rekao je profesor Lavlor.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...