Pitajte lekara

Odgovor našeg ginekologa: Trudna sam, imam strašne mučnine, šta da radim?

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je dr Vesna Tešić, ginekolog Doma zdravlja Jedro - MediGroup
Trudnoća
19:34h Autor:
Odgovor našeg ginekologa: Trudna sam, imam strašne mučnine, šta da radim?
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za ginekologa:

Poštovani,

trudna sam nekoliko nedelja, mozda šest-sedam, imam mučnine koje me onesposobljavaju da živim normalno, nisu konstantne i istog inteziteta, ali su uvek tu. Ne povraćam, jednostavno se osećam umorno i iscrpljeno od ležanja...probala sam čaj od đumbira po savetu mog ginekologa, i on je pomagao na početku ali sad već više ne mogu da ga pijem jer imam odbojnost. Da li vi imate jos neki predlog kako bih mogla bar malo da regulišem mučninu i da normalno živim?

Unapred zahvalna

Odgovor ginekologa:

Poštovana,

potpuno razumem da imate problem i da je jako neprijatno na početku trudnoće. Savetuje se da ne uzimate veće količine tečnosti odjednom i izbegavate gazirana pića (sve što je slatko). Pre nego što ustanete iz postelje (ne ustajte naglo), polako sažvaćite komad slanog keksa ili slanih štapića. Uzimajte manje, lakše i češće obroke. Suština je da sami pronađete hranu i količinu koja vam prija. Sve u svemu, to je prolaznog karaktera. Ponekad prija i promena ambijenta. Kako napreduje trudnoća tegobe se značajno smanjuju i nestaju. Srećno.

dr Vesna Tešić, ginekolog Doma zdravlja Jedro - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs