Šta odabrati

Carski rez ili prirodni porođaj: Prednosti i mane!

Sve je više budućih majki koje biraju carski rez. Da li je svaki takav zahtev opravdan?
Trudnoća
23:52h Autor:
Foto: Shutterstock

Samo u Velikoj Britaniji, četvrtina svih porođaja obavi se carskim rezom. Takođe, danas je moguće bezbedno se poroditi vaginalnim putem čak i ako ste se ranije podvrgli carskom rezu. Sve više žena zahteva da se porodi ovakvim putem samo zbog straha od donošenja bebe na svet prirodnim putem. Treba znati, međutim, da takvi zahtevi nisu uvek opravdani.

 

Kako teče prirodni porođaj: Četiri faze dolaska bebe na svet!

 

Predstavljamo vam najčešća pitanja i odgovore o carskom rezu.

 

Koje su prednosti carskog reza?

 

Carski rez primenjuje se samo onda kada lekari utvrde da bi vaginalnim došlo do nekih komplikacija. Na primer, ako je žena već imala probleme pri prethodnom porođaju ili je imala tešku trudnoću. Ako lekar ženi preporuči carski rez, buduća mama može birati i vreme porođaja.

 

Koje su prednosti prirodnog porođaja?

 

Većina žena i dalje daje prednost prirodnom porođaju. Prolazak bebe kroz rodnicu deo je prirodnog procesa koji kasnije u prvim danima bebinog života sprečava mnoge komplikacije. Na primer, prolaskom se bebi istiskuje suvišna tečnost iz pluća. Takođe, polazak kroz kanal priprema bebu za izlazak u spoljni svet, pa celi proces doživljava manje stresno.

 

Majke koje su se prirodno porodile bez komplikacija, mnogo brže se oporavljaju, nego one koje su se odlučile na carski rez.

 

Da li beba može imati neke probleme posle carskog reza?

 

Najčešće se javlja otežano disanje. Čak 35 od hiljadu beba rođenih ovim putem ima takvih teškoća, u odnosu na samo pet od hiljadu beba rođenih prirodnim putem.

 

Porođaj u vodi: Sve prednosti kako za majku, tako i za bebu!

 

 

Da li je teško brinuti o bebi posle carskog reza i koliko je vremena potrebno za pun oporavak?

 

Carksi rez spada u grupu krupnijih abdominalnih hirurških zahvata i stoga zahteva duži oporavak. To, naravno, utiče na majčinu sposobnost da brine o bebi u toku prvih nekoliko dana, jer je manje pokretna. Zato je veoma važno da žena dobije svu moguću pomoć od partnera i porodice.

 

Da li posle porođaja carskim rezom žene dobijaju strije?

 

Način porođaja ne utiče na to da li će žena imati strije.

 

Bila trudna 9 meseci, a nije znala: Doktorka objasnila ovaj fenomen!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...