Kad sve pođe naopako

Kad savršen plan krene naopako: 5 žena otkrilo neočekivano iskustvo sa porođaja!

Žene često zaboravljaju najvažniju činjenicu - porođaj je nešto potpuno nepredvidivo, neponovljivo i vrlo individualno
Trudnoća
13:22h Autor:
Kad savršen plan krene naopako: 5 žena otkrilo neočekivano iskustvo sa porođaja!
Foto: Shutterstock

Mnoge žene kada ostanu u drugom stanju, već planiraju šta će i kako će na porođaju, kako bi prošlo što bezbolnije, brže i sa manje muke.

Čitaju knjige, pretražuju internet, konsultuju se sa lekarima i drugim ženama koje su rađale, ali zaboravljaju najvažniju činjenicu - porođaj je nešto potpuno nepredvidivo, neponovljivo i vrlo individualno!

U želji da ovu činjenicu približe svim budućim majkama ovog sveta, 5 žena otkrilo je svoje iskustvo.

Evo šta su one planirale, a šta im se dogodilo:

1. "Nikad nisam pribegavala lekovima za bolove, pa sam odlučila da tako bude i na porođaju. I bila sam uverena da sam ispravno odlučila - kontrakcije su trajale satima, sve sam to izdržala. Početak porođaja bio je bolan, ali sam pretrpela. Sve dok se beba nije zaglavila! Morala sam da guram dalje, ali u tom trenutku sam osetila najjači bol ikada i počela da vrištim i molim za epidural! Srećom, nekako su uspeli da ga ubrizgaju i taj trenutak je bio najveće olakšanje koje sam doživela. Od tada sam mnogo manje tvrdoglava."

Bez fotošopa i cenzure: Žena pokazala kako stvarno izgleda telo posle porođaja! (FOTO, VIDEO)

2. "Obožavam sve da planiram i da uvek tačno znam kako će se nešto odvijati. Tako sam zacrtala da će moj suprug prisustvovati porođaju, puštati mi opuštajuće pesme koje sam odabrala, doneti belo cveće u salu i još nekoliko stvari, za koje sam verovala da će mi pomoći da lakše preguram porođaj. Ali, od sve moje bajke nije ostalo ništa - tokom celog porođaja sam povraćala, epidural nije delovao, pa sam bila u tolikim bolovima da nisam mogla ni da mislim, a kamoli da primetim muža sa ružama ili slušam muziku. Kada sledeći put budem išla na porođaj, neću praviti nikakve planove."

3. "Prvo dete rodila sam uz epiduralnu anesteziju, i sve je proteklo u najboljem redu, bez mnogo bola. Logičnom, planirala sam da uradim isto i na drugom porođaju. Ali, uopšte nisam očekivala da ću se poroditi pre termina, toliko brzo da nisam znala ni šta me je snašlo, a kamoli da sam imala vremena za epidural. Dobro je pa sam uspela na vreme da stignem bar do bolnice."

Nekad i sad: Telo nakon 3 porođaja drastično drugačije! (FOTO)

4. "Moja majka rodila je i braću i mene vrlo brzo i bezbolno. Ispričala mi je šta je radila, pa sam i ja odlučila da postupim tako - nisam želela epidural, planirala sam da se što više pomeram tokom porođaja i pripremila sam listu pesama. Ali, plan je propao kada mi je vodenjak pukao pre termina i pre ikakvih kontrakcija! Kad sam stigla u bolnicu, još nisam bila otvorena, pa mi je lekar dao injekciju za izazivanje porođaja. Ona je kontrakcije učinila jačim, a čak ni 7 sati kasnije još uvek se nisam otvorila. Posle mnogo sati mučenja, odveli su me na carski rez, koji tokom trudnoće nisam čak ni razmatrala kao opciju."

5. "Planirala sam da se porodim prirodnim putem. I jesam, ali to je jedino što je na kraju pošlo po planu. Zbog odsustva epidurala, ugovorila sam masažu, termin u đakuziju i još nekoliko stvari koje bi me oslobodile bola i pripremile. Ali, kontrakcije su počele sasvim neočekivano, dok sam ručala sa porodicom u restoranu. Na kraju sam jedva stigla da na vreme uđem u kadu za porođaj, dok je bebina glava bukvalno visila iz mene".

Na ovo vas niko neće upozoriti: Šokantne promene posle porođaja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs