Istraživanje pokazalo

U svetu se rađa više dečaka nego devojčica

Od ranije je poznato da se dečaci i devojčice ne rađaju u istom broju, na šta ukazuje i podatak da je 2013. u Nemačkoj, prema podacima Statističkog zavoda, rođeno je 349.820 dečaka i 332.249 devojčica
Trudnoća 15.04.2015. - 15:57h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Obim polova pri začeću je jednak, ali se u svetu rađa više dečaka nego devojčica, jer u materici preživi više muških spermatozoida, pokazalo je novo istraživanje britanskih i američkih naučnika.

 

Od ranije je poznato da se dečaci i devojčice ne rađaju u istom broju, na šta ukazuje i podatak da je 2013. u Nemačkoj, prema podacima Statističkog zavoda, rođeno je 349.820 dečaka i 332.249 devojčica, prenosi agencija Fena.

 

Iako su stručnjaci dugo pretpostavljali da pri oplodnji nastaje više muških zametaka, "obim polova pri začeću zapravo je bio nepoznat uprkos stotinama godina spekulacija i istraživanja", objavili su naučnici u američkom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

 

Da, ovo je moje telo i ponosim se njime: Hrabra žena oduševila internet! (FOTO)

 

Tim stručnjaka predvođen Stivenom Hehtom Orzačkom, predsednikom Istraživačkog instituta Fresh Pond u Kembridžu, zaključio je da, iako mortalitet po polovima varira u pojedinim fazama trudnoće, da je mortalitet muških plodova češći u početku zbog, kako se pretpostavlja, većeg broja genetskih abnormalnosti.

 

Prošle godine su naučnici engleskog univerziteta u Eksteru u časopisu "BMC Medicine" objavili studiju prema kojoj je kod ženskih plodova verovatnoća da budu pobačeni u kasnijem periodu trudnoće veća za 10 odsto.

 

Do tog saznanja naučnici su došli proučavanjem oko 30 miliona živorođenih beba širom sveta.

 

Suprug snimao: Porodila se stojeći dok se držala za vrata automobila! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...