Reproduktivno zdravlje

Isključite svetlo: Ako želite bebu, spavajte u potpunom mraku!

Melatonin je važan hormon kada žene pokušavaju da ostanu u drugom stanju, a on se ispoljava isključivo u toku noći
Trudnoća
15:34h Autor:
Isključite svetlo: Ako želite bebu, spavajte u potpunom mraku!
Foto: Thinkstock

Stručnjaci Zdravstveno-istraživačkog centra Univerziteta u Teksasu sproveli su istraživanje na temu kako osvetljenje utiče na plodnost i razvoj bebe u stomaku majke.

"Mrak tokom noći je veoma značajan za optimalno reproduktivno zdravlje žena i za zaštitu razvoja fetusa", istakao je autor ovog istraživanja Rasel J. Rajter, profesor ćelijske biologije.

Mitove i istine o začeću pročitajte OVDE.

Rajter i njegove kolege potvrdili su značajnu ulogu nivoa melatonina i uravnoteženog dnevnog ritma kod reproduktivnosti žena.

"Svaki put kad upalite svetlo u toku noći, smanjuje se nivo melatonina", kaže Rajter.

Melatonin, hormon epifize, ispoljava se isključivo u toku noći i važan je kada žene pokušavaju da zatrudne, jer štiti njihove jajnike od oksidativnog stresa. Melatonin poseduje jaka antioksidantna svojstva, koja štite jajnike od slobodnih radikala, posebno kada su žene u ovulaciji.

"Ukoliko žene pokušavaju da zatrudne, neophodan je period od najmanje osam sati tokom noći bez ikakvog osvetljenja", savetuje Rajter. "Ciklus svetlosti i mraka treba da bude uravnotežen tokom svakog dana. U suprotnom, biološki sat žene može da se poremeti."

15 citata koji će inspirisati svaku mamu, možete pronaći OVDE.Osam sati mraka je neophodno takođe i tokom trudnoće i ne bi trebalo uopšte posezati za osvetljenjem, pogotovo tokom poslednjeg trimestra trudnoće", kaže Rajter.

Paljenje svetla tokom noći smanjuje proizvodnju melatonina kod žena što utiče da mozak fetusa ne može da dobije dovoljnu količinu ovog hormona, koji je neophodan da bi se regulisala funkcija biološkog sata nerođene bebe.

Istraživanja, koja su sprovedena na životinjama, pokazuju da poremećaj u osvetljenju maminog okruženja upućuje na probleme u ponašanju kod novorođenčadi. Ovo je navelo istraživače da sumnjaju da identične oscilacije ciklusa svetlosti i mraka tokom drugog stanja mogu da povećaju rizik od poremećaja deficita pažnje i hiperaktivnosti ili autizma kod dece.

Sve neistine o trudnoći i majčinstvu pročitajte OVDE."Mrak je neophodan za regularni biološki sat i za proizvodnju dovoljne doze melatonina", ponavlja Rajter.

On preporučuje ženama, koje žele da zatrudne ili su već u drugom stanju, da spavaju u mračnoj sobi, bez ikakvog spoljašnjeg osvetljenja, svetla televizora ili odsjaja nekog drugog uređaja. Ukoliko ne mogu da spavaju u potpunom mraku, savetuje se da odaberu crveno ili žuto svetlo, a nikako belo ili plavo, koje može da poremeti cirkadijalni ritam.

Žene, koje imaju problema sa nesanicom, svakako treba da izbegavaju paljenje svetla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs