Gen za dugi život

Trudnoća posle tridesete: Veće šanse za 100. rođendan i sporije starenje čitavog organizma!

Žene koje su zatrudnele posle 33. godine oduvek su imale duži životni vek, a prirodna trudnoća u četvrtoj deceniji je znak sporijeg starenja reproduktivnog sistema
Trudnoća
22:20h Autor:
Trudnoća posle tridesete: Veće šanse za 100. rođendan i sporije starenje čitavog organizma!
Foto: Shutterstock

Žene koje su rodile dete posle 33. godine života dvostruko češće su doživele 95. godina života, u odnosu na one koje su rodile u kasnim dvadesetima - potvrdilo je istraživanje američkog Univerzitetskog medicinskog centra Boston, sprovedeno na 462 žene.

Kojih 8 stvari se nikako ne govore trudnicama saznajte OVDE.

Životni vek je uvek bio duži za trudnice u 40-ima. One koje su zatrudnele prirodnim putem i rodile nakon 40. godine života, imale su četiri puta veću verovatnoću da će doživeti 100. rođendan, u odnosu na majke koje su rodile u mlađoj dobi.

Međutim, ta verovatnoća se smanjuje ako majka rodi troje dece - potvrdilo je istraživanje.

Mirka Vasiljević trudna po treći put! Više pročitajte OVDE.

Naučnici veruju da je trudnoća u kasnijoj dobi zapravo znak sporijeg starenja:

- Kod žena koje su prirodnim putem ostale trudne u kasnijoj dobi, reproduktivni sistem sporije stari. To ujedno važi i za ostatak organizma - istakao je vođa istraživanja, dr. Tomas Perls.

Što su žene duže plodne, to je i veća verovatnoća da će gen za dugi život preneti budućim generacijama. Ali, to ne znači da žene treba da odlažu trudnoću.

Trudnički stajling Kristine Agilere pogledajte OVDE.

Ranija istraživanja potvrdila su da na očekivani životni vek utiču životni stil i genetika. Oko 80 posto uticaja odnosi se na životne navike, a samo 20 posto zavisi od genetskog materijala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs