Studija

Istraživanje pokazalo: Kako stres utiče na pol deteta!

Iako postoje brojna „narodna“ tumačenja hoće li nerođeno dete biti muško ili žensko, najnovija istraživanja su pokazala da je stres jedan od presudnih faktora kada je pol u pitanju
Trudnoća
15:36h Autor:
Istraživanje pokazalo: Kako stres utiče na pol deteta!
Foto: Thinkstock

Buduće majke koje su bile pod stresom (kod kuće, na poslu ili u ljubavnom životu) tokom nekoliko meseci koji su prethodili trudnoći, imaju veće šanse da rode ćerku nego žene koje su „mirnije“ živele. Barem se tako tvrdi u istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Oksfordu, koje je uzelo u obzir sve manji broj muške dece u svetu i pokušaj da se ta pojava poveže sa nekim opipljivim razlogom, piše Lisa.rs.

Na primer, neko vreme nakon terorističkih napada u Njujorku, broj dečaka rođenih na tom području je naglo pao.

OVDE pročitajte kojih sedam znakova koji otkrivaju pol deteta.

Najnovija studija je prva koja je povezala taj fenomen sa

stresom i problemima svakodnevnog života. Oko 340 žena širom Velike Britanije koje su pokušavale da ostanu trudne, vodile su dnevnik o svom životu i popunjavale upitnik o tome kako su se osećale tokom tih meseci. Nivo hormona stresa kortizola je kod njih meren i u mesecima pre trudnoće. Utvrđeno je da je 50 odsto žena koje su imale veliku količinu kortizola pre trudnoće - rodilo žensku decu. Kod budućih majki koje su izložene velikom stresu, čak 75 odsto je manja verovatnoća da rode dečake.

OVDE pročitajte 11 znakova da će vaš partner biti dobar otac.

Kortizol raste kada se ljudi dugo nalaze pod stresom, kao što je pritisak na poslu ili loši ljubavni odnosi, ali i briga u vezi novca.

Nije poznato zašto visok nivo kortizola umanjuje šanse za rođenje muške dece, ali je moguće da njegov visok nivo nekako otežava muškim embrionima implantaciju („usađivanje“) u matericu. Osim toga, muške bebe mogu da budu krhke, pa je verovatnija mogućnost spontanog pobačaja kada je nivo kortizola visok, što dovodi do češćeg rađanja devojčica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs