Prenatalni test u kojem učestvuju čak i tate dostupan je u celoj Srbiji

Kompanija Premium Genetics iz Novog Sada je na tržište Srbije donela najobuhvatniji neinvazivni prenatalni test najnovije generacije - VERAgene, kojidodatno nudi prenatalnu analizu na 100 monogenetskih bolesti, jedini na svetskom tržištu

Trudnoća
Autor:
Prenatalni test u kojem učestvuju čak i tate dostupan je u celoj Srbiji
Foto: Promo

Neinvazivni prenatalni testovi su već nekoliko godina prisutni u Srbiji i sve više trudnica se odlučuje da na ovaj način proveri genetsko zdravlje svoje bebe.

Ova skrining metoda može pomoći da se izbegnu invazivne procedure poput amniocenteze, i veoma pouzdano daje odgovore na mnoga pitanja koja muče sve buduće majke. Iako su se neinvazivni prenatalni testovi ranije preporučivali samo trudnicama starijim od 35 godina, u poslednje vreme se savetuju apsolutno svim budućim majkama. Statistički podaci govore da su veći procenat dece sa Daunovim sindromom rodile upravo trudnice mlađe od 35 godina, posebno zato što za njih ne postoje protokoli. S obzirom na rizike koje nosi amniocenteza, neinvazivni prenatalni testovi dobijaju sve veće poverenje trudnica.

Prenatalni testovi su, pre svega, veoma komforni za trudnicu i što je najvažnije – potpuno su bezbedni, kako za majku, tako i za bebu. Iz izuzetno malog uzorka venske krvi majke, analizirajući DNK bebe koja pluta po majčinoj krvi, u najranijoj fazi trudnoće možemo precizno videti genetsko zdravlje bebe. Za razliku od konvencionalnih testova, poput dabl ili tripl testa koji izveštavaju statističku verovatnoću, prenatalni test će vam precizno reći informacije o genetskom zdravlju vaše bebe.

Renomirana kompanija Premium Genetics je na tržište Srbije donela prenatalni test najnovije generacije – VERACITY i dodatnu opciju u vidu testa VERAgene, koji je ispravio sve nedostatke testova prethodnih generacija i upravo zbog toga nosi najveću pouzdanost i tačnost rezultata.

foto: Promo

Testove VERACITY i VERAgene izvodi laboratorija NIPD Genetics, koja ima patentiranu sopstvenu tehnologiju ciljane analize sekvenci. To faktički znači da, za razliku od testova koji rade analizu svih hromozoma – pa čak i onih hromozoma čiji poremećaji u broju ili strukturi nisu kompatibilni sa životom, mi analiziramo samo one hromozome koji su suštinski bitni, čak preciznije - samo specifične delove hromozoma koji nose informacije o traženim aneuploidijama. S obzirom na preciznost analize, sumnjive regije se čitaju prosečno 400 puta, što je čak i do 10 puta više od ostalih prenatalnih testova. To je razlog najmanjeg broja lažno pozitivnih rezultata i najveće pouzdanosti našeg testa – kažu iz kompanije Premium Genetics.

Oni dodaju i to da poseduju sopstvenu tehnologiju preciznog merenja količine bebine DNK u krvi majke, što je najveća garancija pouzdanosti rezultata testa. Relevantni svetski zdravstveni vodiči su na stanovištu da se rezultati prenatalnog testa izdati sa manje od 4% fetalne frakcije (bebine DNK)ne mogu smatrati pouzdanima. Na ovo posebno obratite pažnju pri izboru prenatalnog testa.Američka asocijacija ginekologa i Američka asocijacija genetičara su stava da na svakom izveštaju prenatalnog testa, fetalna frakcija i njena vrednost moraju biti jasno izraženi.

Test Veracity by Premium Genetics je jedini test koji analizira mikrodelecione sindrome čak i kod blizanačkih trudnoća, a laboratorija NIPD Genetics poseduje CLIA i CAP akreditacije, što je svrstava u sam svetski vrh.Velika novina u svetu neinvazivnog prenatalnog testiranja se pojavila upravo u vidu VERAgene testa, koji je doneo apsolutnu revoluciju u odnosu na ponude ostalih laboratorija.

foto: Promo

VERAgene predstavlja apsolutno najobimniji i najobuhvatniji prenatalni test na svetu. Pored analize najčešćih aneuploidija, odnosno hromozomskih abnormalnosti, kao i mikrodelecionih sindroma, VERAgene test omogućava analizu čak 100 monogenskih bolesti i to već od 10. nedelje trudnoće. Za ovaj test se, pored uzorka venske krvi majke, uzima i bris unutrašnje strane obraza biološkog oca bebe. Sam nalaz, ukoliko je pozitivan, potvrđuje se u NIPD Genetics laboratoriji i izveštaj o monogenskim bolestima je, kao takav, klinički apsolutno validan, te nema potrebe za dodatnim analizama i dodatnim troškovima. Monogenske bolesti pogađaju različite organe i sisteme organa - srce, mozak, bubrezi, jetra, koža, pluća, koštano-mišićni sistem, koštana srž…

OMILJENI PRENATALNI TEST POZNATIH I USPEŠNIH MAMA

Mnoge uspešne žene u Srbiji se odlučuju da u trudnoći upravo urade VERAgene prenatalni test. Svesne rizika kojima se izlažemo, stresa i sve kasnijeg začeća trudnoće, trudnice se veoma dobro informišu pri izboru prenatalnog testa.

Tako su i naše poznate mame najčešće birale baš VERAgene test, a među roditeljima koji su se odlučili za ovaj test, bili su između ostalih i Aleksandra Prijović i Filip Živojinović, Goga Sekulić i Uroš Domanović, Nikola Rokvić i Bojana Barović, Ana Sević i Danijel Nedeljković, Slobodan Vasić i Jelena Karagić, kao i mnogi drugi.

Veliki broj njih može biti uzročnik neuroloških smetnji, intelektualne ometenosti, imunodeficijencije, zaostajanja u rastu i razvoju, infertiliteta, metaboličkih poremećaja, gubitka sluha, gubitka vida…Svi mi možemo biti nosioci promene (mutacije) na genu odgovornom za nastanak neke od monogenskih bolesti, a da toga nismo svesni. Biti nosilac mutacije, ne znači da smo oboleli ili da imamo bilo kakve simptome. Međutim, ukoliko su oba roditelja nosioci mutacije na istom genu, postoji veoma velika šansa da dođe do oboljenja u narednoj generaciji. Zahvaljujući superiornoj tehnologiji, VERAgene može precizno da testira ova stanja i tako pomogne roditeljima i lekarima da na osnovu validnih i preciznih informacija donesu najbolju odluku o daljem vođenju trudnoće i potencijalnom kliničkom tretmanu i primeni ranih intervencija. VERAgene je validiran i za blizanačke trudnoće, kao i za trudnoće nastale vantelesnom oplodnjom. Takođe, sa ponosom ističemo da je NIPD Genetics, odnosno VERAgene prenatalni test zbog izuzetnog doprinosa nauci, kroz patentiranje jedinstvene tehnologije, nagrađen za inovativnost 2019. godine– otkrivaju iz kompanije Premium Genetics.

Iako je cena Veracity testa svuda u svetu dosta visoka, kompanija Premium Genetics se potrudila da trudnicama u Srbiji omogući test po najnižoj ceni već od 490 eura, što predstavlja jednu od najpovoljnijih cena na našem tržištu. Test je moguće uraditi u svakom gradu u Srbiji, a više informacija možete pročitati i na: www.premiumgenetics.rs

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs