Pročitajte

Carski rez: Prednosti i mane ovakvog porođaja

Carski rez nije isto što i bezbolan porođaj. U Srbiji trudnice nemaju pravo da biraju ovakav vid porođaja i on se izvodi isključivo ako akušer proceni da je dete prekrupno, karlično okrenuto ili ako nosite blizance
Trudnoća 24.02.2014. - 14:48h Autor: Stil / Yumama.com
Foto: Shutterstock

Kod nas je porođaj carskim rezom isključivo indikovan stanjem porodilje i bebe, i radi se samo kada za to postoji opravdanje. Iako trenutno u svetu postoji trend da se porođaj završi na ovaj način treba imati u vidu da je carski rez ipak ozbiljna hirurška intervencija i odluku o njemu treba prepustiti lekaru.

 

Ako ste već upoznati sa činjenicom da ćete roditi ovom metodom, možete se pripremiti na posebnim kursevima za trudnice. Neposredno pre početka zahvata možete zahtevati lokalnu anesteziju, prisutnost supruga ili partnera prilikom porođaja, dodatne informacije od lekara i medicinske sestre i kontakt sa svojim novorođenčetom ubrzo nakon zahvata.

 

Kako se izvodi operacija

 

Prvi korak je naravno uvođenje u anesteziju. Za razliku od opšte anestezije, koja vas uspavljuje, vi možete zahtevati lokalnu koja vam omogućuje da ostanete budni tokom porođaja. Važno je pripremiti intravenski put za nadoknadu potrebnih tečnosti, a kateter u mokraćnoj bešiki omogućava  uriniranje. Trbušni zidovi se dezinfikuju pa se, ako je potrebno, deo pubičnih dlaka obrije da bi operacijsko polje bilo čisto. Rez kroz kožu i trbušni zid može da bude horizontalan ili vertikalan. Većina žena insistira na niskom, horizontalnom (bikini) rezu. Ponekad mora kod nekih hitnih carskih rezova  da se napravi vertikalni rez. Hirurg potom kroz tanki sloj potrbušnice pristupa mokraćnom mehuru koji pomera u stranu. Rez na materici prethodi otvaranju vodenjaka, rađanju deteta i vađenju posteljice. Nakon rođenja deteta pristupa se usivanju materice, trbušnog zida i kože.

 

Koliko traje oporavak

 

Nakon carskog reza boravak u bolnici traje 5 - 7 dana. Treba upozoriti na važnost vrlo ranog ustajanja i kretanja nakon zahvata, da bi se izbegle opasnosti poput tromboze i upale pluća. Možete osetiti pojačano stvaranje crevnih gasova, bolnost hirurskog reza ili nekoliko kontrakcija koje nastoje da vrate matericu na normalnu veličinu. Šav na koži uklanja se nakon 7 dana od operacije. Potrebno je izbegavati dizanje teških predmeta i obavljanje napornih poslova. Nakon 6 nedelja se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. Promene raspoloženja i blaga depresija su normalne pojave nakon porođaja.

 

Može li trudnica sama da "odabere" porođaj carskim rezom?

 

Carski rez nije bezbolan porođaj, što se ponekad iz određenih razloga neiskreno tumači. Svaki posvećen akušer zna da nije ništa lepše i uzvišenije - kako za majku, tako i za bebu, da se ona rodi prirodnim putem.

 

Moda carskih rezova nije trajna, pogotovo kada postoje nove vrste anestezija kao što je epiduralna, ili drugačije tehnike za obezboljavanje, poput porađanja u vodi. Pretpostavka je da će zbog toga trajno da se smanji pomama za carskim rezom. Uostalom, svaka operacija nosi izvesne rizike, pa ne treba preterivati.

 

Pogledajte kako jedna trudnica reaguje na saznanje da nosi blizance.

 

Mane carskog reza

 

Prilikom porođaja carskim rezom, veća je mogućnost da se jave respiratorni problemi čak i kada je zahvat planiran. Rizik se povećava ukoliko se ovaj zahvat radi pre 39. nedelje  trudnoće. Medicinski stručnjaci, pa čak i pojedine majke veruju da i ukoliko je uspešno izveden, carski rez može da onemogući dojenje. Takođe i uspostavljane prvog i najvažnijeg kontakta između majke i bebe jer nakon porođaja sledi višečasovna odvojenost zbog dejstva opšte anestezije. Anestezija može kod nekih žena da izazove zastoj u nadolaženju mleka, a veliki broj njih ne može da doji bebu zbog intezivnog bola koji je neizbežan nakon svakog hirurškog zahvata, pa i ovog.

 

Prednosti carskog reza

 

Vaš akušer će vam predložiti carski rez ukoliko je vaša beba pred porođajem teža od četiri kilograma, karlično je okrenuta ili je vaša trudnoća višeplodna - blizanačka. Ukoliko vam ne predloži, a znate da je jedan od ovih faktora zastupljen tokom vaše trudnoće, pitajte ga za mišljenje, kako je najbolje da se porodite.

 

Carski rez smanjuje mogućnosti oštećenja organa smeštenih u karličnom pojasu - mišići koji podupiru matericu, bešika i ostali abdominalni organi. Zato veliki broj žena daje prednost ovom načinu porođaja.

 

Kako muškarci vide trudno žensko telo pogledajte ovde.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...