govor tela sve otkriva

Šta vam poručuje kućni ljubimac? Uz pomoć ovih 18 tajnih signala prepoznajte kako se pas oseća!


Prepoznajte po govoru tela svog psa ili po njegovom ponašanju da li je srećan ili tužan

Ljubimci
21:11h Autor:
Šta vam poručuje kućni ljubimac? Uz pomoć ovih 18 tajnih signala prepoznajte kako se pas oseća!
Foto: Profimedia

Poznato je da su psi najbolji čovekovi prijatelji i da su jako vezani za svoje vlasnike. Oni su verni i jasno pokazuju kada nekome veruju, ali i kada njuše opasnost.

Veruje vam

Bacio se na leđa i pokazuje vam stomak. To je najveći pokazatelj poverenja. To što ga češkate po stomaku je za njega velika duševna poslastica i poruka da ste zadovoljni.

Traži pažnju

Stavlja vam glavu na kolena, gleda vas u oči dok su mu uši opuštene. Kada vam ruku gurka nosom time želi da kaže da ga češkate.

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nežnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmerena prema njima. Tada se gotovo rastapaju od miline.

Znatiželjan je

Uši su mu podignute i u pozi prema napred, a rep je u vazduhu malo iznad horizontale. To pokazuje da je znatiželjan, pronašao je nešto zanimljivo i ima nameru to da istraži.

Treba mu predah

Ako liže nos, a to nema veze s hranom, time pokazuje kako je pod stresom i potreban mu je odmor od onoga što radite, recimo, od treninga.

Pas razvalio ogradu da dođe do svoje drage: Tamo ga sačekalo iznenađenje života! (VIDEO)

foto: Profimedia

Oprezan je

Oči su mu širom otvorene, uši su prema napred, a rep mu je u horizontalnom položaju i lagano se pomera s jedne na drugu stranu. Ovo pokazuje da je pas zabrinut zbog nečega, ali još nije siguran radi li se o opasnosti.

Upozorava

Oči su mu otvorene, uši su prema napred, usta zatvorena, a rep u horizontalnom položaju i polako se pomera levo desno. Stoji u pozi malo nagnut prema napred. Ključna razlika između opreza i upozorenja je to što su mu usta zatvorena kada upozorava.

Ovim položajem pokazuje da mu se ne sviđa situacija u kojoj se našao i stav mu je obrambeni ili zaštitnički. Fokusirani pogled i zatvorena usta su prvi znak upozorenja nekome da mu se ne približava.

Ljut je

Uši su mu nagnute prema napred i malo raširene formirajući slovo "V". Nos i čelo su mu naborani, rep podignut, a dlaka na leđima je nakostrešena. Kada je ljut usta su psu otvorena i vide se zubi. To pokazuje da se oseća vrlo dominantno i ljuto.

Prestrašen je i pokoran

Kada se pas oseća tako, telo mu je spušteno, rep je podvijen ili na podu, a ponekad može njim lagano da maše. Uši su mu skroz iza, a kontakt očima vrlo kratak. Ponekad jedna šapa može biti podignuta.

Ovakav govor tela pokazuje da se pas uplašio, ali pokušava da izbegne sukob i prihvati viši rang pojedinca zbog kojeg se oseća ugroženo - to može biti čojek, drugi pas ili bilo koja druga životinja.

Uplašen je i agresivan

Telo mu je spušteno, a vrhovi usana povučeni. Uši su mu iza, ali dlake na leđima su nakostrešene. Ovo pokazuje da je pas prestrašen, ali nije pokoran i mogao bi napasti u bilo kojem trenutku.

Razigran je

Rep je visoko u vazduhu i možda maše njim. Uši su mu, takođe, u vazduhu, usta otvorena, a moguće i jezik napolju. Prednje noge su savijene. Ova poza je poziv na igru. Psi su često u ovom položaju trenutak pre nego počnu skakati ili trčati.

Doneli bebu kući: Njihov pas im spremio nezaboravno iznenađenje! (VIDEO)

foto: Profimedia

Nešto želi

Izraz lica sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi ujek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala deca kada pokušavaju nešto da dobiju- rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

Opušten je

Uši su mu gore, ali ne štrče prema napred. Usta su mu otvorena, a jezik je napolju. Rep je opušten. To pokazuje da se pas oseća prijatno. Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu.

Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sesti pored njega, gledati ga i čekati da završi - sasvim opušten. Po rečima veterinara, to rade jer instinktivno osećaju da treba da slede vlasnika, odnosno rade sve što radi porodica,

prenosi portal animalchannel.co.

Donosi male darove

Na primer, u zubima će vam doneti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podeliti osećaj radosti s vlasnicima. Ako lopticu ignorišete, misliće kako vam se dar ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku - preslatko.

Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom delu tela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osećaj stresa i izražavaju ljubav.

Usnuli pas počeo da pada: Zbog reakcije mačke ćete plakati od smeha! (VIDEO)

foto: Profimedia

Skače kada dođete kući

Čak i pre nego što uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo haotično da skače i juriša po kući - to možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju "Nedostajao si mi i jako sam srećan što si se vratio".

Teši vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tela.

U takvim situacijama se pokušati da uteše vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanjem na njegovim nogama. Šta god radio, biće pažljiv i ne previše nametljiv.

Ušunja se u krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsrećniji na svetu da može da spava sa svojim vlasnikom na krevetu, zalepljen za njega. To je razlog zašto se znaju ušunjati u krevet i kad znaju da ne smeu - isplati se rizikovati za par trenutaka užitka.

Osim toga, i psi vole da imaju nešto mekano pod guzom.

Koliko vremena pas može da izdrži u vrućem autu: Postoji opasnost od toplotnog udara!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs