Obratite pažnju

Koliko vremena pas može da izdrži u vrućem autu: Postoji opasnost od toplotnog udara!

Spuštanje prozora im takođe neće doneti mnogo koristi, pa aktivisti preporučuju da vlasnici pse nikako ne ostavljaju u usijanim automobilima

Ljubimci
Autor:
Koliko vremena pas može da izdrži u vrućem autu: Postoji opasnost od toplotnog udara!
Foto: Shutterstock

Pet minuta u vrućem automobilu dovoljno je da pas doživi toplotni udar, upozorava udruženje za zaštitu životinja Četiri šape.

A već za 15 minuta psi od toga mogu i da uginu, dodaje udruženje PETA. Čak i ako je spoljašnja temperatura relativno niska, automobili parkirani na suncu mogu brzo da se ugreju. U takvim slučajevima psima čak ni dahtanje ne može da pomogne u snižavanju telesne temperature, upozoravaju iz udruženja.

Spuštanje prozora im takođe neće doneti mnogo koristi, pa aktivisti preporučuju da vlasnici pse nikako ne ostavljaju u usijanim automobilima.

Neverovatne priče o kućnim ljubimcima: Oni su u najtežim uslovima pronašli put do kuće!

foto: Shutterstock

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine u proseku 37 dece umire zato što su ostavljeni u vrućim automobilima, pokazalo je istraživanje, dok udruženje za životinje ASPCA navodi kako se smrti ostavljenih životinja u vozlima mere čak u hiljadama. Naučnici sa Univerziteta u Arizoni nedavno su otkrili kako se manji automobili zagrevaju izrazito brzo, ali svi nakon sat vremena na suncu dosegnu temperaturu od 47 stepeni Celzijusa.

Takođe su otkrili kako se najviše zagrevaju volan, koji u proseku dostiže temperature od 52 stepena, zatim vozačka kontrolna tabla koja nakon sat vremena na suncu ima temperaturu od 69 stepena. Naučnici su ovim istraživanjem hteli da pridobiju pažnju autoindustrije kako bi se u vozilima razvio alarmni sistem koji bi upozorio na ostavljenu decu ili životinje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs