Obratite pažnju na vreme

10 znakova da vam je pas bolestan: Spasite život vašem ljubimcu!

Ako vam je pas iznenada postao agresivan, što hitnije posetite veterinara
Ljubimci
19:38h Autor:
10 znakova da vam je pas bolestan: Spasite život vašem ljubimcu!
Foto: Thinkstock

Pas će nam svojim ponašanjem i govorom jela otkriti da je bolestan.

Zbog toga je važno da znate da prepoznate signale kojima nam kućni ljubimac daje do znanja da nešto sa njim nije u redu:

1.Nadut stomakNadutost Stomaka može biti posledica prejedanja, ali ukoliko je praćena i nekim drugim simptomima, trebalo bi da odvedete psa kod veterinara. Ti simptomi mogu biti letargičnost, povraćanje i desni koje su poprimile plavu, belu ili žućkastu boju umesto ružičaste. Da li je vreme za posetu veterinaru proverite na sledeći način - lagano pritisnite prstima psa sa obe strane stomaka, dok pas stoji. Stisnite pa opustite pritisak i uradite tako po celoj dužini trupa. Ukoliko pas pokazuje znakove bola ili osetite da se u njegovom stomaku nalazi tečnost, odmah odvedite psa kod veterinara. Također, ako pas želi da povraća, ali ništa ne izlazi, ne odlažite stručnu pomoć.

2.SvrabAko primetite da se pas češe više nego inače, možda ima krpelja, buve ili gnjide. Drugi uzroci neprestanog češanja može biti dermatitis, koji mogu da uzrokuju alergije i nedostatak hranljivih materija. Prvo, okupajte psa u odgovarajućem šamponu na bazi ovsa i bez mirisa. Ukoliko to ne ublaži svrab, pokušajte da promeniti psu ishranu i dajte mu više hrane bazirane na mesu i bez žitarica. Ukoliko nije reč o parazitima niti suvoj koži, vreme je da posetite veterinara koji će na temelju analiza ustanoviti da li je reč o bakterijskom, neurološkom, parazitskom ili zaraznom zdravstvenom problemu ili se radi o alergijskoj reakciji na nešto iz okoline.

Mačka je u stanju da isceli sve bolesti: Ovako štiti porodicu od nesreće!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3.TemperaturaDa li pas ima temperaturu proverite dodirujući nos ili područje iza ušiju. Nos psa treba da bude hladan i vlažan, a ukoliko je topao i suv, verovatno ima temperaturu. Međutim, veterinari savetuju da se ne treba oslanjati samo na nos životinje. Simptomi temperature mogu biti i letargija, drhtavica, povraćanje, kašljanje i curenje nosa.

4.AgresivnostAko vaš pas odjednom pokazuje znakove agresivnosti, razlog tome može biti bol, pa iskazivanjem agresivnosti želi da spreči da ga neko dira. Iznenadni napadi agresije alarmiraju na što hitniju posetu veterinaru. A kako da se odbranite od napada psa, saznajte OVDE.

5.Mokrenje po kućiUkoliko pas prečesto mokri i tri izlaska dnevno nisu mu dovoljna da isprazni bešiku, to može biti znak infekcije urinarnog trakta, bešike ili bubrega, što verovatno treba da se leči antibioticima.

6.Jak loš zadahHronični loš zadah može da ukazuje na problem sa gastrointestinalnim traktom, jetrom ili bubrezima. Ukoliko zadah ima voćni miris može biti znak dijabetesa, naročito ako je praćen preteranom potrebom za vodom i češćim uriniranjem. Zadah koji ima miris urina može biti znak bolesti bubrega, a izrazito neprijatan zadah praćen povraćanjem, pojavom žutila na beonjačama i desnima, kao i nedostatak apetita može da signalizuje probleme sa jetrom.

Najtužnija poruka za kraj 2016: Pas čeka svoju voljenu Keri Fišer da se vrati (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

7.Trčanje u krugovimaPsi se često igraju tako što love svoj rep, ali ako pas radi to i pritom se čini ošamućen, može biti da ga muči labirinitis, odnosno upala labirinta u srednjem uhu, delu uha odgovornom za ravnotežu. Simptomi infekcije uha uključuju i anbormalno držanje tela, nakrivljenost glave, nedostatak koordinacije i gubitak ravnoteže. Uzroci ovakvog ponašanja mogu biti i drugi zdravstveni problemi kao što su povreda glave i trovanje.

8.Vučenje na zadnjiciKada pas ovo radi, neretko to znači da mu nešto iritira anus. Krivac mogu biti zagnojene ili začepljene analne žlezde, što se liječi istiskivanjem žlezda kako bi se one ispraznile. Ovakvi zdravstveni problemi uobičajeni su kod manjih pasa, a najbolje je prepustiti veterinaru da ga reši. Drugi simptomi začepljenih ili zagnojenih analnih žlezda uključuju griženje ili lizanje područja, natečenost anusa i otežano obavljanje velike nužde.

9.Jedenje izmetaPseća navika jedenja izmeta, bilo vlastitog ili tuđeg, vrlo je uobičajena i u većini slučajeva bezopasna, a jedu ga zato što, verovali ili ne, vole njegov ukus. Međutim, ponekad može biti znak sindroma malapsorpcije pri čemu pas, želeći da unese više kalorija, instinktivno jede izmet.

10.Često ispuštanje gasovaUkoliko pas previše često pušta gasove, a uz to oseća bol u stomaku, ima proliv i slab apetit, to je znak da bi trebalo da posetite veterinara. Ukoliko je pas zdrav, a često ispušta gasove, neka njegova hrana sadrži manje vlakana, pa svakako izbegavajte da mu dajete ostatke ljudske hrane. Ako vaš pas jede jako brzo, pokušajte da mu dajete tri manja obroka dnevno umesto jednog velikog. Na taj način pas će gutati manje vazduha i tako ispuštati manje gasova.

Haski spasao život napuštenom mačetu: Krznena družina nikad jača! (FOTO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs