PAS ZA POŽELETI, AKO STE VI GAZDA ZA POŽELETI

RAZIGRANA MAZA I DOBRA DUŠA, ALI NEMOJTE MU NI ZA ŽIVU GLAVU DIRATI PORODICU: Ovaj pas spreman je da umre za vas!(FOTO)

Američke staforde, slično kao i pit bil terijere, prati velika stigma - da su agresivni, opasni i lošeg karaktera. Ali, to je zabluda, barem u velikoj većini slučajeva.

Ljubimci
Autor:
RAZIGRANA MAZA I DOBRA DUŠA, ALI NEMOJTE MU NI ZA ŽIVU GLAVU DIRATI PORODICU: Ovaj pas spreman je da umre za vas!(FOTO)
Foto: Shutterstock

Kada se radi o psima - vaspitanje i okruženje u kome odrastaju je SVE! To važi i za američke staforde. Ukoliko ih pravilno vaspitate, stafordi su prave, pravcate maze i divni porodični psi! Ali, ne budite u zabludi vezano za jednu stvar - ovaj pas neće trepnuti, ukoliko oseti da je njegova porodica u opasnosti!

Većina ljudi se naježi, kada im se spomene rasa pasa američki staford. Često postoje predrasude da je reč o vrlo krvoločnoj rasi, mašinama za ubijajne i psima koji su stvoreni isključivo za borbe. A da li su u pravu? Možda delimično, a evo i zašto. Reč je o psima koji su veoma hrabri i inteligentni, oni obožavaju svoje vlasnike, a prema deci se odnose zaštitnički. Veoma su snažni i mišićavi, a u odnosu na svoju veličinu, brzi su i veoma okretni. Ali ukoliko ih pravilno vaspitate, stafordi su prave, pravcate mazulje.

Poreklo američkog staforda

Rasa staford je u direktnoj vezi sa bul terijerom i boston terijerom. Potiče od stare bul i terijer mešavine, koja je postojala u Britaniji i SAD-u početkom XIX veka, a neki smatraju i ranije. Bul i terijer su prvo postali poznati u Engleskoj tokom ranog XIX veka, kada su buldozi odgajani isključivo zarad borbe sa bikovima. Nekadašnji buldozi, za razliku od sadašnjih, bili su veoma brzi i spretni psi, noge su im bile prave, njuška dugačka i često su imali dugačke repove. Oni podsećaju, s izuzetkom glave, više na pse koji su kasnije postali poznati kao američki stafordski terijer. Mešanje ranijih buldoga i starih engleskih terijera sa eventualno drugim linijama terijera proizvelo je pse koji su najzad nazvani stafordski bul terijeri. Psi iz ovog perioda veoma su bili popularni među rudarima i radnicima u teškoj industriji u oblasti Stafordšir, tako da je ime izgledalo prikladno.

Karakteristike staforda

Poželjna visina američkog staford terijera je, za mužjake, od 45,72 cm do 48,26 cm, a za ženke od 43,18 cm do 45,72 cm. Teški su obično između 25 i 30 kilograma. Obično su jako dobrog zdravlja, veoma otporni, pa će uz adekvatnu negu retko oboljevati. Slabe tačke mogu da im budu oči, kukovi i srce. Životni vek im je od 12 do 16 godina, u zavisnosti od genetike i nege koju im pružate tokom života (ishrana, trening i sl.)

Lep atletski izgled, jedna je od karakteristika staforda

Staford - pas sa izraženim šarmom

Reč je o rasi pasa koja ima nepokolebljivu i odlučnu narav, a za ovo mogu da zahvale terijerskom nasleđu, dok ljubav prema članovima porodice i izuzetna pouzdanost u odnosu sa decom doprinose da imaju vrlo izražen šarm. Stafordi su radni psi, a karakter ove rase pasa kombinovan je sa visokom inteligencijom i umereno snažnom atletskom građom. Svi ovi faktori čine psa prikladnim za brojne pseće sportove.

Staford nije nervozan pas, ali je prilično aktivan i uvek spreman za zabavu. Njegova veličina i jako lep atletski izgled čine ga izvrsnim kućnim ljubimcom, ali i odličnim čuvarom, sve dok se redovno zadovoljavaju njegove potrebe za fizičkim aktivnostima.

To je veoma upadljiv pas i privlači pažnju promatrača. Mnogi ga se plaše, ali on je veoma vaspitan, ukoliko ima adekvatnog gazdu. Izrazito orijentisan prema ljudima i uživa u kontaktu sa svojom porodicom, ali i nepoznatim ljudima, koji su dobronamerni. Traži vrlo interaktivnog vlasnika, koji želi da provodi vreme sa svojim psom, a ujedno i čvrstog vlasnika punog ljubavi, koji će mu pružiti trening potreban da potpuno izrazi svoj potencijal.

Valja napomenuti da američki stafordski terijer ne poštuje teritorijalna prava kao većina pasa. Čini se da ova rasa smatra svojim posedom svako područje na kojem se zatekne.

Veoma je bezbrižan pas i uvek siguran u sebe, pa se retko oseća ugroženim od bilo čega. U stvari, vlasnici se ponekad čude, jer je njihov američki staf previše prijateljski raspoložen i ne veruju da bi mogao čuvati kuću ili porodicu. Nema razloga za brigu, jer je reč o odličnim čuvarima. Jedna od sposobnosti staforda je odlično procenjivanje ko dolazi sa dobrim, a ko sa lošim namerama u kuću.

Jednom rečju, ovaj pas neće časiti časa i upustiće se u borbu DO SMRTI i sa "neprijateljem" koji je jači i nadmoćniji od njega, ukoliko oseti da je neko od članova njegove porodice ugrožen.

Mnogi ga se plaše, ali on je veoma vaspitan, ukoliko ima adekvatnog gazdu

Razdražljivost prema drugim psima se kontroliše treningom

Nemojte da se zavaravate, jer ljubazno mahanje repom kojim pozdravlja prijatelje brzo može da se pretvori u ozbiljnu pretnju ukoliko su njegova porodica ili imanje ugroženi. Prema literaturi, ova rasa pasa ne bi trebalo da pokazuje agresivnost prema ljudima. Ipak malo opreza nije na odmet, jer svi terijeri su prilično borbeni. Može da pokaže razdražljivost prema drugim psima. Ova sklonost se može umanjiti kroz ranu socijalizaciju psa i kontrolisati putem treninga kod osoba koje su obučene za to.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs