NISU ZA MALU DECU

MOĆNI I ZAŠTITNIČKI NASTROJENI-BITI NJIHOV GAZDA JE PRIVILEGIJA: Ali, ni ne pomišljajte na ove pse, ako imate malu decu!

Ovih 5 rasa pasa ne preporučuje se porodicama s malom decom

Ljubimci
Autor:
MOĆNI I ZAŠTITNIČKI NASTROJENI-BITI NJIHOV GAZDA JE PRIVILEGIJA: Ali, ni ne pomišljajte na ove pse, ako imate malu decu!
Foto: Shutterstock

Svaki pas može biti divan kućni ljubimac, ali potrebni su mu pravilna dresura i disciplina. Međutim, čuvanje nekih rasa predstavlja veći izazov od drugih, pa nisu najbolji izbor za porodice s malom decom, naročito ako je reč o neiskusnim vlasnicima.

Reč je o psima izrazito čvrstog karaktera, velike samovolje, ali i vrlo tvrdoglavim rasama, zbog čega treba dobro razmisliti pre nego što ih nabavite ako imate malu decu, prenosi portal CheatSheet.

U nastavku pročitajte kojih to pet rasa se ne preporučuje porodicama s malom decom.

1. Rotvajler

Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno da reaguje, pa čak i napadne dete ako, na primer, dete vikne i pobegne. Pas može instinktivno da potrči za detetom, jer mu je u genetskom kodu da trči za plenom, a problem je što ga je teško zaustaviti kada jednom krene.

Uz ispravnu socijalizaciju i trening, rotvajler se može odlično uklopiti u porodicu s decom, ali važno je da bude pod nadzorom. Na primer, ako vidi da se deca iz njegove porodice grublje igraju s drugom decom, rotvajler to može da protumači kao da njegovu decu neko napada i tada reaguje.

Rotvajler
Rotvajlerfoto: Profimedia

2. Akita

Akita koja je u porodicu došla kao štene i rasla s decom vrlo verovatno će biti tolerantna prema toj deci, ali možda ne i prema tuđoj deci. Postoji opšte pravilo da ovu rasu, kao ni bilo koju drugu veliku rasu, nije preporučljivo ostavljati samu s decom mlađom od 12 godina. Akite ne vole kada ih zadirkujete i mogu reagovati ugrizom.

Kao i rotvajler, akita može grublju dečju igru da protumači kao napad pa će probati da zaštiti svoju decu. Akiti brzo sve dosadi i želi sve da radi na svoj način. Ova rasa zahteva strpljenje i doslednost. Akita kojoj je dosadno i nije pravilno dresirana ili je ostavljena bez nadzora, može da postane destruktivna i „teška“

Akita
Akitafoto: Shutterstock

3. Sibirski haski

Predivnog, divljeg izgleda, sibirski haski je pas koji je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odsutnosti nagona za čuvanjem možda nisu najbolji kućni ljubimci za decu.

Sibirski haski nije agresivan prema ljudima, ali njegovo nagonsko ponašanje i linjanje mogu stvarati probleme. Haskija treba socijalizovati s drugim psima i pritom treba biti oprezan, jer male životinje može doživljavati kao plen. Ova rasa linja se tokom cele godine, što može izazvati ili pojačati alergiju kod dece.

Sibirski haski
Sibirski haskifoto: Profimedia

4. Pekinezer

Deca teško odole tome da ovog slatkiša ne vuku za dlaku, rep ili uši, a pekinezer to ne voli i kad-tad će se „osvetiti“. Skloni su razvijanju sindroma malog psa, zbog čega deca često neće znati da se nose s pekinezerom, naročito ako se pas stalno tetoše i odnosi se prema njemu kao prema bebi, zbog čega može početi da veruje da je on vođa čopora. Pekinezer je tada sklon da postane svojeglav, prgav i agresivan. Toj sitnoj rasi su potrebna stroga pravila, vlasnik koji ima jaku volju, pravilno učenje i puno kretanja.

Pekinezer
Pekinezerfoto: Shuterstock

5. Džek Rasel terijer

Manji pas koji voli da kopaju i laju, Džek Rasel terijer nije rasa pogodna za svaki dom. Imaju vrlo izraženu samovolju, zbog čega traže čvrstu i konzistentnu dresuru. Krasi ga narav čuvara, zbog čega Džek Rasel terijer može da bude vrlo teritorijalan i može da reaguje naglo na nepoznatu osobu, psa ili neku okolnost s kojom nije upoznat.

Ova rasa zato može da bude izazov i za iskusne vlasnike pasa, pa se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima, kao ni porodicama s malo decom. Veća deca bolje će znati da „cene“ inteligenciju ovoga psa, ali mala deca mogu ga učine razdražljivim. Džek Rasel terijer neće mirno podnositi da se vuče, štipa i pipa i može "štipnuti" zubima onoga ko narušava njegov lični prostor.

Džek rasel terijer
Džek rasel terijerfoto: Shutterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs