ULIVA STRAH U KOSTI

Jedna od najstarijih, najvećih i najskupljih rasa: Upoznajte psa vredog 2 miliona dolara! (FOTO)

Oličenje snage i vernosti

Ljubimci
18:30h Autor:
Jedna od najstarijih, najvećih i najskupljih rasa: Upoznajte psa vredog 2 miliona dolara! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Pre nekoliko godina zlatni tibetanski mastif, star godinu dana, visine 80 centimetara i težine čak 90 kilograma, prodat je za neverovatnih 2 miliona dolara. Osim što je ovaj pas veoma usrećo njegovog novog vlasnika, postao je najskuplje prodat pas na svetu, i taj rekord drži i danas.

Tibetski mastif važi za jednu od najstarijih i najskupljih rasa pasa na svetu. Specifičnog izgleda koji zbog gustog krzna podseća na lavovsku grivu. Izuzetno hrabar, veran porodici i odličan čuvar. Može biti lajav i zahteva ranu dresuru i socijalizaciju.

Tibetanski mastif je direktan potomak velikog tibetanskog psa. Bio je glavni pas čuvar u nomadskim kulturama Kine, Indije, Mongolije, Nepala i Tibeta. Ovaj pas je kasnije završio u rukama britanskih odgajivača koji su malo ulepšali i doterali rasu, ali tibetanski mastif još uvek predstavlja pravi strah i trepet u Aziji.

Nežni div koga se i vukovi plaše: Kavkaski ovčar je oličenje snage i vernosti - štitiće porodicu do smrti!(FOTO)

Tibetanski Mastif
foto: Shutterstock

Ono šta ih najviše karakteriše jeste njihova ogromna građa. Ovi psi mogu biti visoki i preko 80 cm, a težina im varira od 50 do 75 kilograma. Pojedini primerci ove rase su prevazišli ove težine, pa su čak dolazili do kilaža koje su iznosile 90 kilograma.

Za tibetanskog mastifa se često govori da je primitivna rasa, jer nije toliko socijalizovan i naučen na odnos sa ljudima. Ovaj pas može postati odan prijatelj i čuvar, ali samo ako gazda posveti mnogo pažnje i nauči psa na određeni broj ljudi. Što se tiče upoznavanja sa drugim osobama, ovaj pas može biti veoma agresivan i nezgodan, što ga čini veoma opasnim, ali takođe odličnim psom čuvarom.

Zbog svoje neverovatne snage i nesustrašivosti, ovaj pas je dobio nadimak gonič lavova, jer je stoku štitio od napada vukova, leoparda, medveda, pa čak i velikih tigrova.

Najbolja rasa svih vremena: Lovac, zaštitnik, velika maza i pametnica! Ako tražite kućnog ljubimca, ovaj pas je broj 1!

Tibetanski Mastif
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs