Tvorac rase labradudl kaže da je to bila njegova životna greška: Stvorio sam Frankeštajna!

Mnogi izumitelji žale zbog svojih najpoznatijih izuma: naučnici koji stoje iza atomske bombe, tvorac kalašnjikova AK-47, i od nedavno tvorac rase labradudl

Ljubimci 01.10.2019. - 10:19h Autor: Stil/ nationalgeographic.rs
Foto: Profimedia

"Otvorio sam Pandorinu kutiju i oslobodio Frankeštajna", kaže devedesetogodišnji Voli Konron, nazivajući svog dizajniranog psa "životnom greškom".

 

Kako navodi BBC, australijski uzgajivač pasa stvorio je labradudla 1989. godine da bi zadovoljio specifične potrebe jednog para sa Havaja. Naime, supruga je bila slepa i bio joj je potreban pas vodič, ali njen muž je bio alergičan na dugu dlaku koja je tipična za uslužne pse poput labradora. Konronovo rešenje bilo je ukrštanje pudlice i labradora. Na taj način njegovi klijenti dobili su malog psa sa poslušnošću i temperamentom labradora, ali sa kratkom i kovrdžavom dlakom.

 

Ako pas napadne ili ujede dete: Ovo prvo treba da uradite!

foto: Profimedia

 

Ipak, eksperiment je doveo do nekoliko nenamernih posledica: labradudli su skloni brojnim zdravstvenim problemima, kao što su epilepsija i displazija kukova. Takođe su neverovatno slatki, što je bilo dovoljno da postanu popularna rasa kućnih ljubimaca uprkos njihovom genetskom nasleđu.

 

Od nastanka labradudla ukrštene rase pasa postale su trend u svetu. Konron kaže da je praksa podstakla uzgajivače da pudlice ukrštaju sa "neprimernimpasminama, dajući prednost simpatičnosti, umesto zdravlju psa.

 

Zdrvstveni problemi nisu svojestveni samo labradudlima. Mnogi mešanci su osetljivi na nasledne bolesti koje otežavaju život i psima i njihovim vlasnicima. To je još jedan razlog zbog kojeg je bolje da udomite neku kucu, umesto da je kupite - čak iako to znači da pas kojeg udomite nema upadljivo ime pasmine.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...