obratite pažnju na ove signale

Kako da znate da vam je ljubimac uplašen? Ovo su signali kojima pas pokazuje da oseća strah!

Poznavanje znakova koji ukazuju da je pas strašljiv ili da ima neku fobiju može vam pomoći da se adekvatno pozabavite tim problemom i izbegnete mnogobrojne nevolje! 

Ljubimci 23.05.2019. - 18:59h Autor: Stil/ petface.net
Foto: Shutterstock

Postoje nebrojene priče koje opisuju hrabrost pasa. Situacije u kojima bez obzira na opasnost po svoj život priskaču u pomoć ljudima ili drugim psima su uvek krajnje potresne i emotivne, prenosi Petface.

 

Ali, da li su svi psi tako neverovatno hrabri? Da li postoje psi koji su iz nekog razloga plašljivi? Naravno da ima i onih koji pokazuju strah u mnogim situacijama. Ovi psi nisu srećni, a strah može da dovede i do krajnje opasnih situacija po druge ljubimce, ljude u okolini i same vlasnike.

 

Poznavanje znakova koji ukazuju da je pas strašljiv ili da ima neku fobiju može vam pomoći da se adekvatno pozabavite tim problemom i izbegnete mnogobrojne nevolje, piše Petface.

Posebno su važni znaci koji govore da pas oseća strah ili anksioznost.

 

- Spuštene i položene uši

- Rep zavučen između zadnjih nogu

- Nakostrešena dlaka

- Često oblizivanje

- Često zevanje

- Podignuta dlaka na zadnjem delu vrata

- Izbegavanje kontakta očima

- Pojačano češanje

 

Psi koji su uplašeni često ponavljaju ponašanje koje može da ukaže na to da su u strahu. Sledeći primeri ponašanja mogu da budu simptomi koji ukazuju da je pas zabrinut ili u strahu.

 

- Zevanje

- Pokorno mokrenje

- Režanje

- Ujedanje

- Intezivno i bezrazložno koračanje

- Destruktivno ponašanje prema objektima u okolini

- Lajanje

- Neposlušnost

 

Naravno, postoje i fizičke manifestacije koje prate osećanje straha, a koje se mogu prepoznati pažljivim posmatranjem. Radi se o nevoljnim fiziološkim znacima.

 

- Pojačano balavljenje

- Dahtanje

- Drhtanje

- Nekontrolisano uriniranje

- Nekontrolisano defeciranje

- Proširene zenice

Kako postupati sa uplašenim psom

 

Psi koji pokazuju veliki strah zahtevaju pomoć stručnjaka koji se bave poremećajem ponašanjem pasa. Centri koji se bave obukom, socijalizacijom i poslušnošću pasa možda nisu najbolji izbor za ovakve ljubimce.

 

Rad sa ovakvim psima mora biti individualan kako bi se najpre utvrdio uzrok straha, a potom radilo na desenzibilizaciji uz postepeno uključivanje ljubimca u uobičajene životne okolnosti.


Kakav gazda, takav i kućni ljubimac: Ove osobine pas sigurno usvaja od vas!

foto: Profimedia

U nekim slučajevima je neophodno koristiti i lekove koji utiču na smanjenje anksioznosti, jer je potvrđeno da psi u strahu gotovo nikako ne mogu da nauče nove stvari. Naravno, stalna upotreba lekova nije konačno rešenje.

 

Bez obzira da li vaš pas pokazuje blaže oblike anksioznosti ili često zapada u stanje ekstremnog straha i uznemirenosti morate biti svesni da je potrebno dosta vremena kako bi mu pomogli. Potrebno je mnogo ljubavi, strpljenja i upornosti.

 

Tajni znakovi kućnih ljubimaca: Ako pas radi ovih 10 stvari, jasno vam stavlja do znanja da vas voli!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...